szerző:
Lengyel Miklós

Macron elnök is elutazott Szentpétervárra, hogy tanúja legyen a francia csapat sikerének, a döntőbe jutásnak. A franciák húsz évvel ezelőtt nyertek utoljára futball-világbajnokságot, de akkor otthon játszottak.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

A fogyasztás 3,8%-kal nőtt 1998-ban, nagyon jelentős részben a vb-győzelem miatt. Mi várható most? – kérdezte a párizsi Le Monde. A szakértő válasza kiábrándító: 0,1%-os GDP növekedés és 0,2%-os fogyasztásemelkedés várható – ha Franciaország nyer. Összesítve: a GDP 1,8% helyett 1,9%-kal nőhet.

Nem véletlenül ment rá a neves francia lap erre a témára még a vb-döntő előtt.

Hidegzuhany a francia gazdaságnak

A Világbank friss jelentése szerint Franciaország immár nem a világ hatodik gazdasági hatalma, mert India megelőzte. A hír szíven ütötte a büszke franciákat, akik abban reménykedtek, hogy Macron elnök irányításával előrelépnek majd a ranglistán. Dehát a tények makacs dolgok: Franciaország 2582 milliárd dollár, India 2597 milliárd dollár, ha az éves GDP-t nézzük. Az sem vigasztalhatja nagyon a franciákat, hogy India hamarosan Nagy-Britanniát is megelőzi, és megszerzi az ötödik helyet a világgazdasági ranglistán. Persze mondhatják azt Párizsban és Londonban, hogy Indiának 1,34 milliárd lakosa van, míg Franciaországnak és Angliának egyenként alig több mint 60 millió. Meg is látszik ez az egy főre jutó GDP-n: 38 477 dollár Franciaország esetében, míg Indiában alig 1940 dollár jut egy lakosra.

Mindez természetesen hidegen hagyja az átlag franciát, aki ül a söre mellett és a televíziót bámulja, nyer-e másodszor is világbajnokságot a csapat? 64%-kal nőtt a tv-készülékek eladása júniusban – ráadásul a drága, nagyképernyős típusokat  keresték. A bisztrók is tarolnak: egy meccs, amikor a franciák játszottak, megduplázta a bevételeket. 190-380 euróba kerül a vendéglátósnak a közvetítési díj, ezt bőségesen ellensúlyozza a jelentős sörfogyasztás. A bisztrók tulajdonosai csak azon sóhajtoznak, hogy milyen ritkán van futball-vb – különben ugyanis egyre rosszabbul megy nekik. Vannak, akik már a vészharangot is megkongatták: a bisztrók, melyet orosz katonatisztek honosítottak meg Párizsban – eltűnőben vannak. (Amikor a Napóleont legyőző orosz csapatok bevonultak Párizsba, akkor bísztro-bísztro kiáltással ösztönözték a vendéglősöket a gyors kiszolgálásra. Ebből lett a bisztró Párizsban, ahol ma már egyre nehezebb találni belőlük olyat, amelyiknek a működése igazán kifizetődő lenne – a szerző megj.)

Pénzben nem, de a politikában nagy haszna lehet a világbajnokságnak

Macron elnök nem véletlenül vágtatott el már az elődöntőre is Szentpétervárra. A szemre is nagyon vegyes csapat fontos politikai üzenetet hordoz: nem a bőrszín számít, hanem a francia zászló. A francia–belga meccs után a Champs Élysées-n a nemzeti himnuszt énekelte a boldog tömeg egy olyan csapatért, amelyiknek a többsége színes bőrű. 1998-ban Zinedine Zidane vezette diadalra a francia válogatottat. Az Algériából származó kabil család Marseille-ben született fia vált a nemzeti futballmítosz szimbólumává. Fontos üzenet ez Franciaországban, ahol Európa legnagyobb muzulmán közössége él, és ahol Macron fő politikai ellenfele, Marine Le Pen asszony a muzulmánellenességre játszik. A mostani nagy bevándorlás vitában, mely Európában zajlik, Macron elnök a nacionalizmust a kolerához hasonlította. A francia államfő mindenképp közös európai megoldást szeretne ebben a nem különösen könnyen megoldható kérdésben. A sokszínű francia futballválogatott üzenet is a francia társadalomnak és egész Európának: lehet így is együtt élni és játszani annak ellenére, hogy az iszlamista terrorizmus leginkább Franciaországot sújtotta az egész nyugati világban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brutális klipet készített Amanda Palmer Harvey Weinstein sötét ügyeiről

Brutális klipet készített Amanda Palmer Harvey Weinstein sötét ügyeiről

Már forgatják a filmet a GTA 5 hihetetlen sikeréről

Már forgatják a filmet a GTA 5 hihetetlen sikeréről

A legszemetebb aljamunkát is elvégzik, és ezt nem érzik sértőnek

A legszemetebb aljamunkát is elvégzik, és ezt nem érzik sértőnek

Év végére 60 milliárd forint tartozásuk lesz a kórházaknak

Év végére 60 milliárd forint tartozásuk lesz a kórházaknak

Túszejtés miatt kiürítették a kölni pályaudvart

Túszejtés miatt kiürítették a kölni pályaudvart

Most tőzsdei céget vett Andy Vajna

Most tőzsdei céget vett Andy Vajna