szerző:
hvg.hu

Szarvason alig ismerik a lisztéria miatt visszahívott „szarvasi vastagkolbász” márkáját, kicsit zokon is vették, hogy hírbe hozták a várost, meg a kolbászát. Összesen 32 kilogramm terméket szedtek le a polcokról.

„Nem is hallottam még ezt a márkanevet” – mondják egymás után két húsáruházban is Szarvas főutcáján, de a multiknál sincs a polcokon a szóban forgó márkájú termék. A városban működő üzemek nem is gyártanak szarvasi vastagkolbászt, azt inkább a helyi őstermelők készítik házaknál. Azt azért zokon vették, amikor megtudták, hogy olyan kolbászt hívott vissza a hatóság a polcokról, amelynek a címkéjén olvasható a „szarvasi”, mintha legalábbis az a városban készült volna, ahol nagyon büszkék a kolbászukra: „A csabai kolbásznak fesztiválja van, a szarvasinak meg íze”.

Egy hete a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal adott ki egy közleményt, amelyben arról ír, hogy visszahívtak egy „Körösmenti ízek Szarvasi Házi Füstölt Vastagkolbász” nevű terméket, mivel abban listeria monocytogenest mutattak ki. A szóban forgó kolbászt Tiszafüreden gyártották, 120 kilométerre Szarvastól.

Mitől szarvasi a szarvasi?

A kolbászt gyártó cég tulajdonosa nem kívánt semmit sem hozzáfűzni az egyébként nála gyártott kolbászhoz, viszont a forgalmazó Körösmarket Kft. ügyvezetője írásban válaszolt kérdéseinkre. Buzás Gyula szerint mindösszesen 32 kilogramm kolbászt kellett levenni a polcokról, amelyeket május 29. és június 13-a között értékesítettek. A termék elnevezésével kapcsolatosan, ami a fogyasztó számára azt jelenti, hogy szarvasi vastagkolbászt vásárol, a terméket csupán forgalmazó cég vezetője azt írta, hogy az igaz, hogy az Tiszafüreden készül, de csak a Körösmarket Kft. számára, annak megrendelésére készíti azt a Szarvastól távoli cég, bérgyártásban. „A termék tájjellegű, az általunk összeállított ízesítéssel készül” – írja a forgalmazó, ahogy azt is, hogy a „Körösmenti Ízek Szarvasi Házi Vastagkolbász” márka levédése éppen folyamatban van, Tiszafürednek, mint helységnek adott esetben nincs semmi köze a termékhez.

Akár Stockholmban is készülhetne?

A szóban forgó kolbász ízvilágát összeállító Körösmarket Kft. székhelye Budapesten van, a telephelye viszont Szarvason működik, itt értük el az ügyvezetőt is, ám a cég kizárólag csak értékesítéssel foglalkozik.

Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy a listéria miatt visszahívott termék címkéjét nem ismeri, általánosságban elmondta, hogy a jogszabályok igen szigorúak: amennyiben egy elnevezésben szerepel például egy helységnévre utaló szó, akkor azon szerepelnie kell annak is, hogy a termék valójában hol készült, és ennek megnevezését nem meríti ki az, hogy feltüntetik a gyártót. „Ha azt sugallja a márkanév, hogy az valahol készült, de azt a terméket mégsem ott állították elő, akkor erről tájékoztatni kell, mert

az alapvetés az, hogy nem lehet megtéveszteni a fogyasztót, még csak azon a szinten sem, hogy az elnevezés utal valamire”

– magyarázta Szöllősi Réka.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Orvosi bravúr Milánóban: nyitott gerincű magzatot műtöttek meg az anyaméhben

Orvosi bravúr Milánóban: nyitott gerincű magzatot műtöttek meg az anyaméhben

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Budapesten

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Budapesten

100 millió eurót ad Bill Gates Európának

100 millió eurót ad Bill Gates Európának

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Itt a kamerateszt: a legjobb iPhone vagy a bivalyerős Mate 20 Pro lő szebb képet?

Itt a kamerateszt: a legjobb iPhone vagy a bivalyerős Mate 20 Pro lő szebb képet?