szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több éve röppent fel a hír, most hivatalosan is bejelentették: új európai gyártóbázisát Magyarországon létesíti a német autógyár. Az üzem több mint ezer embernek adhat munkát.

Egymilliárd eurós beruházással épít gyárat a BMW Debrecenben, az üzemben 1000 ember dolgozik majd, és évente 150 ezer belső égésű, hibrid vagy villanymotorral szerelt járművet gyártanak majd ott – jelentette be a társaság és Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ez jelentős mennyiség, hiszen a társaság jelenleg évente kétmillió autót állít elő.

A gyár építése egy éven belül elindul a város melletti 400 hektáros területen. A cég azt közölte, a gyár építésével célja európai gyártókapacitása erősítése, a BMW termékeinek 45 százaléka a kontinensen kel el. A gyártó idei forgalma 1,2 százalékkal haladta meg a tavalyit, a termelés fokozását jelzi az is, hogy nemrég cáfolta a cég, hogy kivonná Nagy-Britanniából a gyártást a Brexit miatt. A német autógyártó jelenleg 14 országban működtet 30 gyártóüzemet. A debreceni a 17-ik európai gyára lesz, egyben 2000 óta az első új autógyártó üzem.

Hogy mikor kezdődhet a gyártás és pontosan milyen modellek készülnek majd a debreceni gyárban, az még nyitott kérdés. A BMW közleményében azonban azt is kiemeli, hogy az autógyártáson túl számos egyéb munkahely jön létre a beszállítók és egyéb szolgáltatók körében, mind a gyár területén, mind Debrecen vonzáskörzetében.

Szijjártó Péter elmondta: a gyár helyszínének kinézett terület a jövő év második felére kerül a BMW tulajdonába, és jövőre már megkezdik a munkaerő toborzását is. Az üzlet honlapja mindenesetre már el is indult, az álláslehetőségekről szóló oldal még nem működik.

A BMW régióbeli fejlesztéséről évek óta felröppentek a hírek, korábban Románia, Szlovákia is felmerült esélyesként. Még néhány hónappal ezelőtt is úgy tűnt, hogy végül a szintén jelentős autóipari gyártóközpontnak számító északi szomszédunkban épülhet meg az üzem. A külgazdasági és külügyminiszter most arról beszélt, hogy 14 hónapja folytak a tárgyalások.

Magyarország és a német autógyártó kapcsolata azonban ennél régebbre nyúlik vissza. A BMW Group 2004 óta van jelen, és már évekkel ezelőtt is jelentős beszállítói aktivitás volt innen, a cég több mint egymilliárd euró értékben vásárolt alkatrészeket magyarországi cégektől. Egy ezzel kapcsolatos kormányzati nyilatkozat volt az alapja annak a három évvel ezelőtti, akkor cáfolt hírnek is, miszerint a társaság Magyarországon épít üzemet.

Ez a hír legutóbb áprilisban röppent fel, amikor a kormány egy rendeletben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította Hernádnémeti területén elhelyezkedő ingatlanokon tervezett ipari telephely megvalósításával kapcsolatos ügyeket. Végül ez sem bizonyult igaznak, hiszen a fejlesztés nem Miskolc környékén, hanem Debrecenben valósul meg.

A magyar gazdaság nagyon jól járhat a BMW érkezésével: már eddig is a GDP-nk több mint tíz százalékát, exportunk több mint 20 százalékát adta az autóipar. Ez persze a kitettségünket is növeli, tavaly ilyenkor például egy hónapra gyakorlatilag leállt a magyar ipar bővülése, aminek az egyetlen oka az volt, hogy nyári szünetet tartottak az autógyárak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyszabású Star Wars-játék készül, ezúttal a Ubisoftnál

Nagyszabású Star Wars-játék készül, ezúttal a Ubisoftnál

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is