szerző:
hvg.hu

A Népszava rákérdezett, hogy mennyibe kerültek Orbán legutóbbi útjai a HM saját Airbusával, és kiderült, elég sokba.

Mint arról beszámoltunk, nemrég két A319-es Airbust vett a honvédség, elvileg ugyan csapatszállítónak, de Orbán az egyikkel utazott Izraelbe és a közeli Montenegróba is. Később még egy luxusgépet, egy Dassaul Falcon 7X-et is beszereztek, elvileg szintén a honvédségnek.

Az Airbusokról a Népszava most azt írja, eddig 200 órát voltak a levegőben, az idő bő tizedében pedig kormányzati delegációt szállítottak, de az ígért megtakarítás egyelőre nem látszik.

Lázár János volt kancelláriaminiszter ugyanis egy tavalyi Kormányinfón még azt mondta, ha a kormány venne saját gépet, akkor sokkal olcsóbban jönne ki a delegációk utazása, mintha bérelnének, vagy repülőjegyet vennének. A lap közérdekű adatigénylésére a Honvédelmi Minisztérium azonban most azt közölte, hogy

fejenként 215 ezer, illetve 140 ezer forintért repült Orbán Viktor miniszterelnök és kísérete a közelmúltban a nemrégiben beszerzett Airbus A319-es gépen, előbb Tel Avivba, majd Montenegróba.

Bár a tárca azt nem részletezte, hogy ezt az összeget pontosan miként számolták ki, és azt sem, melyik utazás mennyibe került összesen. ezt az árat nézve valószínűleg kevesebbe került volna, ha egy utazási irodában listaáron vettek volna repülőjegyet az Orbán Viktor vezette delegációnak.

A HM most azt is közölte a Népszavával, hogy a két Airbus hazai üzembeállítása óta mindössze 200 órát repült, mivel a pilótáikat éppen ki- és átképzik, ugyanakkor ebből öt alkalommal 23 órában szállítottak állami vezetőket, a HM közlése szerint "kiképzési repülés keretében".

A tárca azt is hozzátette, hogy az igénybevételi kérelmek elbírálásakor a honvédségi feladatok mindenkor elsőbbséget élveznek, a gépeket pedig kizárólag kérés alapján, az utaslétszám figyelembevételével történő önköltségszámítással és a honvédelmi miniszter engedélyével lehet elkérni kormányzati delegáció szállítása, vagyis Orbán Viktornak és stábjának kell kérelmeznie a csapatszállító gép használatát Benkő Tibor honvédelmi minisztertől. A vezetők utaztatását így nem a HM kiképzési keretéből finanszírozzák, amely a lapnak küldött válaszában hozzátette azt is, hogy 2010 előtt is volt, hogy katonai gépeken szállítottak kormánytagokat.

A lapnak nem engedték, hogy az újonnan beszerzett Dassault Falcon 7X-et megtekintsék belülről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Receptek viharfelhőben – káoszra leltünk az e-egészségügyben is

Receptek viharfelhőben – káoszra leltünk az e-egészségügyben is

Budapesten is elvitték az első hajléktalant

Budapesten is elvitték az első hajléktalant

15 százalékos béremelést akarnak a vasutasok

15 százalékos béremelést akarnak a vasutasok

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

Kitalálja, melyik évben járunk? Így köszönte meg az áramszolgáltató az állami kitüntetést

Kitalálja, melyik évben járunk? Így köszönte meg az áramszolgáltató az állami kitüntetést