szerző:
hvg.hu

A politikusok és a jogászok is vitatkoznak.

Kérdéses, egy vagy két szavazást tartanak szerdán az Európai Parlamentben a Sargentini-jelentésről – értesült a Bruxinfo. A szakportál emlékeztet: elvileg a jogállamiság magyarországi helyzetét elemző dokumentumról kell dönteniük a képviselőknek, de vannak, akik úgy vélik, külön kellene szavazni a jelentésről és annak következményeiről. Vagyis arról, hogy indítványozza-e az EP a tagállamokat tömörítő Tanácsnak az alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást, amely végeredményben Magyarország szavazati jogának a felfüggesztését, vagy esetleg az uniós források megvonását is magával hozhatja.

Az indok: lehetnek olyanok a parlamentben, akik a jelentés tartalmával egyetértenek ugyan, a következtetéseivel és a következményekkel nem feltétlenül – még úgy is, hogy az eljárásrend sajátosságai miatt a szankciók leginkább elvi lehetőségnek tűnnek. (Például a jelenlegi helyzetben valószínű, hogy a hosszas egyeztetés után elvárt szavazáson Lengyelország támogat egy ilyen döntést, márpedig az egyhangúságot kíván meg.)

Nem ez az egyetlen bizonytalanság a szavazás körül. Antonio Tajani házelnök jogi véleményt kért azzal kapcsolatban, hogyan kell összeszámolni a szavazatokat. A kérdés az, hogy a tartózkodások száma beleszámít-e az összes voksba – ez az elvárt kétharmad esélyét csökkentheti. Az eredmény kiszámíthatatlan, főleg, mivel kérdéses, a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a tagjai közül hányan fogadják el a holland zölpárti jelentéstevő elemzésének következetéseit.

Mint korábban megírtuk, az EP-ben alapesetben a tartózkodások nélkül kalkulálják a szavazati arányt, az eljárási rend csupán annyit mond ki, hogy az alapszerződésben meghatározott különleges szavazásoknál ettől eltérhetnek. Mivel a 7. cikk ügyében még soha nem szavaztak, kérdéses, ez annak számít-e. A jogászok a plenáris ülés első napjára, hétfőre ígértek választ ezzel kapcsolatban.

(via Bruxinfo)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!