szerző:
hvg.hu

Az uniós határőrség működéséről szóló javaslatot szerdán ismertetheti az Európai Bizottság elnöke.

Nem csak a Sargentini-jelentésről szóló vita és szavazás borzolhatja a kormányfő idegeit az EP e heti ülésén. Jean-Claude Juncker szerdai, hagyományos éves beszédében javaslatot tehet egy a mostaninál nagyobb és sokkal szélesebb jogkörökkel rendelkező uniós határőrizeti szerv kialakítására.

A Financial Times értesülései szerint az Európa Bizottság elnöke 2020-ra egy tízezer fős egység felállítását indítványozza majd. A fegyveres szerv feladata lenne a külső határokon érkezők ellenőrzésén túl az is, hogy megakadályozza a schengeni övezet országai közötti mozgást – ezzel a németeknek kedvezne a bizottság. Ezen túl a londoni pénzügyi lap szerint az egység segítené az elutasított menedékkérők hazatérését is.

Ha valakinek kétségei támadtak volna, a Financial Timesnak egy magasrangú bizottsági diplomata világossá tette, miről is szólna a Frontex határőrizeti ügynökségnél jóval erősebb szervezet: „a lehető legjobban uniós szinten kezelnénk a határvédelmet, hogy segítsük a frontországokat” – fogalmazott.

Valójában kényszerlépésről van szó, amit Brüsszel azzal indokol, hogy az elmúlt években a tagországoknak nem sikerült megoldást találniuk a migráció kezelésére. Kérdéses azonban, ebbe belemennek-e az országok, mivel az uniós határőrök beengedése azt jelentené, hogy lemondanak a most szuverén jognak tartott határvédelemről. Ez vélhetően a magyar kormány ellenérzését is kiváltja, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök korábban többször beszélt arról, hogy a határőrizet az országok szuverén joga.

Juncker szerdán ismertetendő tervének alapja a júniusi EU-csúcson született megállapodás, amely például az unión kívüli és az unión belüli központokba „terelné” a menedékkérőket. A Financial Timesnak nyilatkozó diplomaták megjegyezték, hogy ezeknek a kialakítására még senki nem jelentkezett.

(Financial Times)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!