szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az uniós határőrség működéséről szóló javaslatot szerdán ismertetheti az Európai Bizottság elnöke.

Nem csak a Sargentini-jelentésről szóló vita és szavazás borzolhatja a kormányfő idegeit az EP e heti ülésén. Jean-Claude Juncker szerdai, hagyományos éves beszédében javaslatot tehet egy a mostaninál nagyobb és sokkal szélesebb jogkörökkel rendelkező uniós határőrizeti szerv kialakítására.

A Financial Times értesülései szerint az Európa Bizottság elnöke 2020-ra egy tízezer fős egység felállítását indítványozza majd. A fegyveres szerv feladata lenne a külső határokon érkezők ellenőrzésén túl az is, hogy megakadályozza a schengeni övezet országai közötti mozgást – ezzel a németeknek kedvezne a bizottság. Ezen túl a londoni pénzügyi lap szerint az egység segítené az elutasított menedékkérők hazatérését is.

Ha valakinek kétségei támadtak volna, a Financial Timesnak egy magasrangú bizottsági diplomata világossá tette, miről is szólna a Frontex határőrizeti ügynökségnél jóval erősebb szervezet: „a lehető legjobban uniós szinten kezelnénk a határvédelmet, hogy segítsük a frontországokat” – fogalmazott.

Valójában kényszerlépésről van szó, amit Brüsszel azzal indokol, hogy az elmúlt években a tagországoknak nem sikerült megoldást találniuk a migráció kezelésére. Kérdéses azonban, ebbe belemennek-e az országok, mivel az uniós határőrök beengedése azt jelentené, hogy lemondanak a most szuverén jognak tartott határvédelemről. Ez vélhetően a magyar kormány ellenérzését is kiváltja, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök korábban többször beszélt arról, hogy a határőrizet az országok szuverén joga.

Juncker szerdán ismertetendő tervének alapja a júniusi EU-csúcson született megállapodás, amely például az unión kívüli és az unión belüli központokba „terelné” a menedékkérőket. A Financial Timesnak nyilatkozó diplomaták megjegyezték, hogy ezeknek a kialakítására még senki nem jelentkezett.

(Financial Times)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!