szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Fekete-Afrika népessége 970 millióról 2,2 milliárdra növekszik 2050-re az ENSZ becslése szerint. Ennek alapján sokan azt a következtetést vonják le, hogy az onnan induló migránsok elárasztják Európát. Mások nem osztják ezt a véleményt.

Egész Franciaországot felkavarta a könyv, melyet a liberális Le Monde egykori munkatársa írt: La ruée vers l'Europe (Beáramlás Európába). Stephen Smith könyvéről elismeréssel beszélt Emmanuel Macron köztársasági elnök is, aki szerint nagyszerűen leírta a helyzetet a szerző, aki azt állítja: a túlnépesedő Fekete-Afrika elárasztja a gyerekek hiányában szenvedő, elöregedő Európát.

 De valóban fenyeget-e ilyen veszély?

Franciaország egyik legismertebb demográfusa szerint ötször kevesebb migráns várható Fekete-Afrikából, mint amennyivel riogatnak. Francois Héran, aki tanszékvezető egyetemi tanár, nagyobb tanulmányban fejtette ki a véleményét, amelyről a Le Monde-nak is beszámolt. Kétségkívül jelentős bevándorlás várható Európába a közeli jövőben, de nem Fekete-Afrikából. A statisztika azt bizonyítja, hogy a migránsok 70%-a megmarad a régióban, Fekete-Afrikában, miközben Észak-Afrika arab lakossága körében ez csak 1%! Vagyis nem azok a legnagyobb kibocsátó térségek, ahol a legtöbb gyerek születik, hanem azok, amelyek átmeneti helyzetben vannak, mint Észak-Afrika, a Közel-Kelet vagy a Balkán – hangsúlyozza Francois Héran professzor. Ez az egyik érv a „fekete invázió” ellen. A másik az, hogy a kivándorlás fő iránya nem Európa, hanem az Öböl-menti gazdag arab államok, illetve Észak-Amerika.

Jelenleg az Európai Unió lakosságának 1%-a fekete afrikai, ez az arány 3-4%-ra emelkedhet 2050-re. Franciaország nyilvánvalóan az elsők között van e téren, hiszen korábban hatalmas gyarmatbirodalmat épített ki Fekete-Afrikában. Ezért a régió lakóinak jelentős része ma is franciául beszél. A francia professzor adataihoz gyorsan hozzá kell tennünk, hogy Franciaországban állampolgárság alapján tartják számon az embereket, nem pedig származási alapon. Nagyon sok fekete-afrikai bevándorló szerezte meg az állampolgárságot korábban, és az ő leszármazottaik franciának számítanak. Az INED, Franciaország vezető demográfiai kutatóintézete azért közölte ezt a tanulmányt, hogy hozzászóljon – a tudomány nyelvén – ahhoz a vitához, amely az európai parlamenti választások legfőbb témájává tették a bevándorlás kérdését.

A szélsőjobboldali szervezetek elsősorban a muzulmán bevándorlók és mindenekelőtt az arabok ellen irányítják a propagandát, melyet a gyakori kisebb vagy nagyobb terrorakciók felerősítenek. Ráadásul a demográfia professzora is megerősítette: Észak-Afrika lakói azok, akik a legkönnyebben hagyják el hazájukat. Franciaországban nagyon jelentős észak-afrikai muzulmán közösség él, amely gyorsan gyarapszik, és sokakban félelmet kelt.

A Ros Hasana, a zsidó újév alkalmából Emmanuel Macron köztársasági elnök látogatást tett Párizs legnagyobb zsinagógájában a Place de La Victoire-on. Európa legnagyobb zsidó közösségének vezetői nem titkolták az aggodalmukat: félelmet keltenek bennük az iszlamista terrorakciók, amelyek igen gyakran zsidó célpontokra irányulnak.

Tudjuk, hogy Ön olyan, mint a Siratófal Jeruzsálemben: minden panaszunkat elmondhatjuk. Bár hallgat, de tudjuk, hogy megért bennünket

– fogalmazta meg Franciaország főrabbija. Macron, aki az első elnök volt, aki a Ros Hasana alkalmából ellátogatott egy zsinagógába, sietett megnyugtatni a zsidó közösséget. Ennek ellenére a kivándorlás Izrael irányába érezhetően növekszik, mert sok zsidó tart a jövőtől Franciaországban.

A bevándorlás tehát kivándorláshoz is vezethet – ezt a francia állam vezetői mindenképp igyekeznek elkerülni. De Macron elnök nem véletlenül figyelt fel arra a könyvre, mely az afrikai migráció perspektíváit taglalta. A gondot ugyanis nemcsak a mennyiség, de a minőség is jelenti. Míg korábban a bevándorlók minőségi többletet jelentettek a francia társadalomnak, erre Marie Curie, Franciaország kétszeres Nobel-díjasa a legjobb példa, aki Lengyelországban született, addig manapság az érkező migránsok többsége csak nehezen integrálódik a francia társadalomba, mert szaktudás és megfelelő nyelvtudás nélkül mind nehezebb boldogulni a huszonegyedik században. Macron elnök mindenesetre szereti a látványos szimbólumokat: alig mondott le tisztéről a fekete sportminiszter, Laura Flessel olimpiai bajnok vívó, máris kinevezte helyére Roxana Maracineanu egykori úszó világbajnoknőt, aki még a Ceausescu féle Romániában látta meg a napvilágot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint feljebb kúszott a benzin ára

Megint feljebb kúszott a benzin ára

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Váratlanul lemondott az Államkincstár vezetője

Váratlanul lemondott az Államkincstár vezetője