szerző:
hvg.hu

A 7. cikkely elindításáról szóló dokumentumot 448 képviselő hagyta jóvá.

A jelentést 197 képviselő utasította el, 48-an tartózkodtak. Az elfogadáshoz legalább 376 támogató szavazat kellett. Így megindulhat Magyarország ellen a 7-es cikk szerinti eljárás, ami a szavazati jog megvonásával járhat.

A frakciók nem egységesen szavaztak, korábban az Európai Néppárt több képviselője jelezte, hogy támogatja a jelentést, amely a magyar jogállamiságot bírálja. Orbán Viktor miniszterelnök kedden a vitában azzal érvelt, azért támadják Magyarországot, mert nem akar bevándorlóország lenni.

 

Judith Sargentini a szavazás után a Twitteren azt írta, büszke arra, hogy az EP elfogadta a jelentést, ami szerinte leginkább a magyarok jogairól szól.

 

Hálás azért is, hogy a demokrácia és jogállam védelme érdekében a pártcsaládok felülemelkedtek a pártpolitikán.

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!