szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést az Európai Parlament, a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot. Vagyis kétharmados többséggel, tehát elindulhat a 7. cikk szerinti eljárás a magyar jogállamiság helyzete miatt. A szavazás előtt mondta el utolsó éves beszédét bizottsági elnökként az Európai Parlamentben Jean-Claude Juncker az Európai Unió helyzetéről. A hvg.hu-n élőben követte a strasbourgi ülést és ami utána történt.

Most érkezett

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2 3 4 5 6

Ujhelyi szerint le kellene mondania a kormánynak

Egy normális demokráciában a kormány ilyenkor önként távozik – közölte a jelentés megszavazása után Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője.

Egy normális és szerencsés országban ilyenkor a szégyenpadra került kormány megköveti a választókat, és önként távozik a hatalomból, de legalábbis elgondolkodik azon, hogy bűnei elfedésére meddig tarthatja még pajzsként maga elé a teljes nemzetet – írja és elutasítja a Fidesznek azt a vádját is, hogy aki megszavazza a jelentést, az hazaáruló.

Nem akarja Sargentini, hogy pénzt vegyenek el Magyarországtól

Nem hiszem, hogy a kormány változtatna az álláspontján a szavazás után. Ha így gondolná, eddig is megtehette volna.

A szavazás nem a magyar nép ellen szól, hanem a többi 27 tagállamnak a tanácsban – fogalmaz a képviselő, aki azt is megerősíti: nem szeretné, ha az eljárás következményeként EU-forrásokat vonnának el Magyarországtól. (Korábban az EP elutasította, hogy a költségvetést közvetlenül kössék össze a jogállamiság kérdésével.)

Nem csak nálunk lát problémákat

Más országokban is lehetne vizsgálódni – válaszolja egy kérdésre Sargentini és sorolja is: a jövő héten Lengyelországba készül, Máltán és Szlovákiában újságírók halála, Romániába a korrupció miatt lehetne vizsgálatot folytatni.

 

Mi következik most?

A kormány részéről jogi eljárás, a parlament részéről pedig ez:

A tanácsi döntésre irányuló javaslatot a Parlament most elküldi a tagállamokat tömörítő Tanácsnak. A Tanács a tagjai négyötödének támogatásával (tehát legalább 22 ország szavazatával) dönthet úgy, hogy Magyarországon fennáll az uniós alapértékek súlyos megsértésének egyértelmű veszélye. A döntés előtt a Tanácsnak meg kell hallgatnia a magyar kormány álláspontját. A döntést a Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Magyarországnak a többi uniós tagállam javaslatot tehet a jogsértés veszélyének megszüntetésére.

A 7. cikk 2. paragrafusa szerinti eljárásban (7. cikk (2) pont szerinti eljárás) az Európai Tanács dönthet úgy egyhangúlag, hogy Magyarországon súlyosan és folytonosan megsértik a jogállamiság és a demokrácia elveit, és az alapvető jogokat. Ezt az eljárást a Parlament ugyan nem kezdeményezheti, de a döntést neki is jóvá kell hagynia. Ez a döntés vezethet el végül például olyan szankciókhoz, mint a tanácsi szavazati jog felfüggesztése.

 

Magának mi a baja?

Az Echo Tv tudósítója nem szarozik: "Magának mi a baja Magyarországgal?" – teszi fel a kérdést Judith Sargentininek.

"Semmi baj nincs az országgal, csak van egy kormánya, amely jogokat vesz el a polgáraitól. És ezt a kérdést szerintem magának kellene feltennie" – vág vissza.

Sargentini cáfolja a kormány állításait

Elégedett a szavazás eredményével Judith Sargentini - erről a zöldpárti képviselő a voksolás utáni sajtótájékoztatóján beszél, ahol hozzáteszi, a 69 százalékos többség jelentős támogatás.

Kérdéses azonban, mi lesz a következő lépés - hangsúlyozza. Nincs ugyanis az eljárásnak menetrendje, tehát a Tanács sem kap határidőt arra, hogy reagáljon a jelentésre. Kiemeli azonban, hogy mivel a jelenlegi EU-elnök, Ausztria kancellárja, Sebastian Kurz jelezte: támogatja a jelentést, reméli, hogy ennek fényében hamarosan lépni fog.

Sargentini elutasítja azt, hogy ténybeli tévedések lennének a jelentésben, és azt is, hogy a saját véleményét fejtette volna ki benne.

Azt is tagadja, hogy nem akart volna hivatalos látogatást: az erre irányuló indítványát a LIBE bizottság szavazta le, az EPP és benne a Fidesz szavazataival - mondja.

Megtámadja a kormány a Sargentini-jelentést

A kormány megtámadja a Sargentini-jelentést – jelentették be a Fidesz európai parlamenti képviselői a strasbourgi szavazást követő sajtótájékoztatójukon. Az indok: szerintük nem volt jogszerű a szavazás, mert ott nem vették figyelembe a tartózkodó szavazatokat, ha pedig azokat is beleszámították volna a végeredménybe, akkor nem lenne meg a kétharmados többség.

Deutsch Tamás szerint 462 szavazatra lett volna szükség – az EP-ben 448-an támogatták a jelentést.

Szájer József bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszújának nevezte a szavazás eredményét, Deutsch Tamás lekommunistázta az EP-t, amely csak jogi csűrcsavarral tudta elérni a szükséges többséget.

 

1 2 3 4 5 6

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

"Ez a gyávák mellébeszélése" – ezzel vágtak vissza Orbánnak a Sargentini-jelentés vitájában

Kapott hideget-meleget Orbán Viktor és a magyar kormány az Európai Parlamentben kedden a Sargentini-jelentés vitájában. Miközben Orbán szerint a jelentés a magyar nép ellen irányul, addig az Európai Bizottság és a kormányt bírálók szerint Orbán a demokrácia emlegetésével próbálja félresöpörni az érveket, és azzal próbál elbújni a bírálatok elől, hogy a néppel takarózik.