szerző:
Lengyel Miklós

A fiatal lányok negligálják az informatikát, csaknem egynegyedük (23%) még csak azt sem tudja, hogy mi az. Ez derül ki egy friss tanulmányból, amelyet a YouGov és a CA Technologies készített Franciaországban a szoftverfejlesztők napja alkalmából.

A kép meglehetősen lesújtó: a 18-34 éves fiataloknak mindössze a 8%-a akar informatikus lenni. Közöttük kétszer annyi a fiú, mint a lány. Ráadásul a lányok aránya az elmúlt években folyamatosan csökken. Miközben a többi szakmában egyre több a nő a pályán, az informatika férfi szakma marad. Miért?

Monoton munka, magányos élet

Ezt válaszolták a megkérdezettek arra, hogy miért nem akarnak informatikusok lenni. Dehát ez már nem a kilencvenes évek, hanem a huszonegyedik század második évtizede- mondták a felmérést végzők. Hiába. A fiatalok tudatlansága e téren riasztó. Ugyanakkor 58%-uk semmiképp sem akar informatikus lenni. Döntő többségük lány. Hogy lesz ebből modern Franciaország, amilyet a 40 éves Macron elnök akar? Az állam jelentős pénzekkel támogatja az informatikai startup cégeket. Csak épp kevés van belőlük. Csakis a felsőfokú végzettségű fiúk azok, akik azt állítják: pontosan tudják, hogy mi az informatika. Közülük sokan ott is akarnak dolgozni. Vonzó az, hogy sokat lehet keresni, és ha valaki startup céget alapít, akkor a maga ura lehet pályakezdőként is. Nekik az a véleményük, hogy ki kellene venni a latin nyelvet a tanrendből és helyette informatikát kellene tanítani. Ezzel a megkérdezettek döntő többsége is egyetért. A lányok is fontosnak tartják az informatikát - a fiúk számára. Ez összefügg azzal, hogy Franciaország középiskoláiban az S, vagyis Sciences (természettudományok) tagozatnak van a legnagyobb presztízse.  A diákok többsége itt fiú, belőlük lesznek jórészt az informatikusok. De itt jön a következő probléma.

Külföldön sokkal jobban keres egy francia informatikus, mint otthon

A Tech in France felmérését olvasva, melyet a párizsi Le Figaro közöl, olyan érzésünk van, mintha itthon lennénk. A cégek több mint 80%-a kétségbeesetten keres informatikust. És nem talál. Hol vannak a fiatal francia informatikusok? Külföldön, mert ott sokkal több a pénz és sokkal inkább a saját maga ura lehet az ember. Macron elnök szíve minden bizonnyal elfacsarodott, amikor azt olvasta: Kaliforniában, a Szilícium-völgyben vagy Seattle-ben a Microsoft központjában 10-szer annyit keres egy informatikus, mint Franciaországban. Hogy lehet ekkora a differencia? Úgy, hogy vásárlóerő-paritáson számoltak a szakértők, vagyis azt nézték, hogy mit ér egy dollár Kaliforniában vagy Seattle-ben és mit ér egy euró Párizsban, ahol méregdrága az élet.

Így nem csoda, ha sok fiatal informatikus, amint megkapja a diplomáját máris húz el Nyugatra. A londoni City, a New York-i Wall Street éppúgy kedveli őket, mint a Szilícium-völgy vagy épp a Microsoft Seattle-ben. Mi lesz így Macron elnök álmából, az informatikára alapozott francia gazdaságból? 2023-ban mozdonyvezető nélkül közlekedhetnek majd egyes vonatok Franciaországban - hála a robotpilótáknak. Csakhogy a programot jórészt a német Bosch szoftver fejlesztői készítik. Franciaország tehát nemcsak a globális versenyben marad le, de Európában is.

A francia államnak nincs elég pénze arra, hogy otthon tartsa az informatikusokat, hiszen egyensúlyban kell tartani a költségvetést. A hiány nem lehet több a GDP 3%-nál, ezt betartani Franciaországnak a nagy pénzügyi válság óta nem nagyon sikerült. Ha nincs pénz, akkor maradnak a szép szavak. Meg kell szerettetni a fiatalokkal és különösen a lányokkal az informatikát. Csakhogy ez hosszú távú program. Addíg pedig marad a kiábrándító helyzet: a lányok nagyrésze messze elkerüli az informatikát, azok a fiúk pedig, akik profik benne, húznak el külföldre Franciaországból is. (képünk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba