szerző:
hvg.hu/MTI

Kínában is megjelent a vírus, ami miatt szakértők szerint a világ sertéshús-termelésének 10 százaléka kerülhet veszélybe.

Nemrég Kínában is megjelent az afrikai sertéspestis, ami miatt komoly változások várhatók a világpiacon – írja a Világgazdaság. A lap szerint az országban eddig mintegy 40 ezer házisertést kellett leölni a vírus miatt, ha ez ilyen ütemben folytatódik, a világ sertéshús-termelésének 10 százaléka lehet veszélyben. A becslések szerint legalább 11 millió tonna sertéshús eshet ki a kínálati oldalról, miközben a termék világkereskedelme 8 millió tonnát mozgat meg évente.

A kínai importigény növekedése az európai és a magyar piacra is hathat, a környező országok esetei pedig – különösen a kór romániai terjedése – közvetlenül befolyásolják a magyar sertéságazatot. Romániában több mint 230 ezer, Ukrajnában pedig 2016 óta már majdnem 80 ezer állatot kellett leölni. Augusztus végén Bulgáriában is megjelent a vírus, ott egyelőre csupán hét fertőzött állatnál tartanak, Lengyelországban viszont már több mint ezer észlelést jegyeztek fel a házisertés- és a vaddisznó-állományban.

A lap szerint a Romániába irányuló magyar élősertés-export felpörgése, valamint a termelők és a feldolgozók költségeinek növekedése az árak jelentős emelkedését tenné indokolttá belföldön. Ugyanakkor szakértők szerint problémát okoz, hogy a húskereskedelem "beárazta" az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenését, és sokszor nyomott árakon próbál vásárolni a nagyobb méretű feldolgozócégektől.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!