szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén nemcsak az öregségi nyugdíjasoknak ad pluszpénzt a kormány, hanem mindenkinek, aki nyugdíjszerű ellátásban részesül. A maximum 18 ezer forint lesz, a kisnyugdíjasok kevesebbet kapnak majd.

A jogszabály szerint csak az öregségi nyugdíjasoknak, vagyis kevesebb mint kétmillió embernek jár a nyugdíjprémium, a kormány döntése nyomán ebben az évben mindenki megkapja, aki nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül. Ez összesen 2,5 millió embert jelent – közölte péntek reggel az ATV-ben Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Ahogy azonban korábban az Azénpénzem.hu alapján mi is megírtuk, nem minden nyugdíjas kap egységesen 18 ezer forintot: az extra összeg mértéke a folyósított nyugdíj nagyságától függ.

Ezzel kapcsolatban megkérdeztük az Emmit, ahonnan megerősítették az információt. Azt írták, a nyugdíjprémium összegének meghatározása törvényben rögzített. Idén a gazdaság 4,4 százalékos növekedése alapján a nyugdíjprémium maximális összege 18 ezer forint lehet. Minden nyugdíjas, akinek eléri a 80 ezer forintot a nyugdíja, az 18 ezer forintra számíthat. Így tehát az átlagnyugdíjban – ami jelenleg nagyjából 130 ezer forint – részesülők is ezt a maximális összeget kapják.

A 80 ezer forint alatti nyugdíjnál a nyugdíjprémium összege arányosan csökken, tehát például az 50 ezer forintos nyugdíjban részesülők 11 250 forintos, a nyugdíjminimummal azonos összegű nyugdíjban részesülők 6 415 forintos nyugdíjprémiumot kapnak.

Minden nyugdíjast figyelembe véve átlagosan mintegy 17 ezer forintot kapnak kézhez az érintettek.

Nyugdíjprémiumot akkor fizet az állam, ha a gazdasági növekedés tárgyévben várható mértéke meghaladja a 3,5 százalékot. Először tavaly kaptak így pluszpénzt a nyugdíjasok, akkor a maximális összeg 12 ezer forint volt. A nyugdíjprémiumot várhatóan a novemberi nyugdíjjal együtt kapják meg a jogosultak. A kormány erre 33 milliárd forintot biztosít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán: Idén még több lesz a nyugdíjprémium

Idén is lesz nyugdíjprémium-kifizetés, és minden számítás szerint nagyobb lesz, mint legutóbb volt, mondta a miniszterelnök hétfőn az Országházban, az Idősek Tanácsa ülésén.

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek

Drámai mértékben csökkentek a vendégmunkások hazautalásai

Drámai mértékben csökkentek a vendégmunkások hazautalásai

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?