szerző:
hvg.hu

Idén nemcsak az öregségi nyugdíjasoknak ad pluszpénzt a kormány, hanem mindenkinek, aki nyugdíjszerű ellátásban részesül. A maximum 18 ezer forint lesz, a kisnyugdíjasok kevesebbet kapnak majd.

A jogszabály szerint csak az öregségi nyugdíjasoknak, vagyis kevesebb mint kétmillió embernek jár a nyugdíjprémium, a kormány döntése nyomán ebben az évben mindenki megkapja, aki nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül. Ez összesen 2,5 millió embert jelent – közölte péntek reggel az ATV-ben Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Ahogy azonban korábban az Azénpénzem.hu alapján mi is megírtuk, nem minden nyugdíjas kap egységesen 18 ezer forintot: az extra összeg mértéke a folyósított nyugdíj nagyságától függ.

Ezzel kapcsolatban megkérdeztük az Emmit, ahonnan megerősítették az információt. Azt írták, a nyugdíjprémium összegének meghatározása törvényben rögzített. Idén a gazdaság 4,4 százalékos növekedése alapján a nyugdíjprémium maximális összege 18 ezer forint lehet. Minden nyugdíjas, akinek eléri a 80 ezer forintot a nyugdíja, az 18 ezer forintra számíthat. Így tehát az átlagnyugdíjban – ami jelenleg nagyjából 130 ezer forint – részesülők is ezt a maximális összeget kapják.

A 80 ezer forint alatti nyugdíjnál a nyugdíjprémium összege arányosan csökken, tehát például az 50 ezer forintos nyugdíjban részesülők 11 250 forintos, a nyugdíjminimummal azonos összegű nyugdíjban részesülők 6 415 forintos nyugdíjprémiumot kapnak.

Minden nyugdíjast figyelembe véve átlagosan mintegy 17 ezer forintot kapnak kézhez az érintettek.

Nyugdíjprémiumot akkor fizet az állam, ha a gazdasági növekedés tárgyévben várható mértéke meghaladja a 3,5 százalékot. Először tavaly kaptak így pluszpénzt a nyugdíjasok, akkor a maximális összeg 12 ezer forint volt. A nyugdíjprémiumot várhatóan a novemberi nyugdíjjal együtt kapják meg a jogosultak. A kormány erre 33 milliárd forintot biztosít.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Orbán: Idén még több lesz a nyugdíjprémium

Idén is lesz nyugdíjprémium-kifizetés, és minden számítás szerint nagyobb lesz, mint legutóbb volt, mondta a miniszterelnök hétfőn az Országházban, az Idősek Tanácsa ülésén.

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról

38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról