szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kisnyugdíjasok járnak rosszul.

Várhatóan mintegy 18 ezer forintot ad a kormány az idén nyugdíjprémiumként – mondta az MTI beszámolója szerint Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök is erről beszélt.

Az Azénpénzem.hu azonban arra hívja fel a figyelmet, a nyugdíjprémium nem jár mindenkinek. Így például ne számítsanak rá azok, akik ideiglenes özvegyi nyugdíjat kapnak, illetve a rokkantak, akiknek rehabilitációs járadékot folyósítanak.

A nyugdíjemelésre vonatkozó szabályokat a 1997. évi LXXXI. törvényben fektették le. Ebben a 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetére kifizetésként a novemberi nyugdíj „25 százaléka” és a „legfeljebb 20 000 forint” is szerepel. A tényleges emelés tehát függ a folyósított nyugdíj nagyságától. A teljes összeget csak a 80 ezer forint feletti nyugellátásban részesülők kaphatják meg, a kisnyugdíjasok valószínűleg nem. A pénzügyi blog kiszámolta, hogy

  • aki a minimumnyugdíjat, azaz a 28 ezer 500 forintot kapja minden hónapban, az mindössze 6 ezer 412 forint,
  • akinek 50 ezer forint a nyugdíja, az 11 ezer 250 forint,
  • akinek 60 ezer forint a nyugdíja, az 13 ezer 500 forint nyugdíjprémiumra számíthat.

Fontos még, hogy erre az összegre az jogosult, aki már 2017-ben legalább egy napig nyugdíjas volt, és most novemberben is kapja az ellátást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Üdülőterületet is kap kastéllyal a Mathias Corvinus Collegium Révfülöpön

Üdülőterületet is kap kastéllyal a Mathias Corvinus Collegium Révfülöpön

A pofontól védi embereit, de a kampányt is eredményesebbé teheti Orbán húzása

A pofontól védi embereit, de a kampányt is eredményesebbé teheti Orbán húzása

Marabu Féknyúz: Mi az a köztévé?

Marabu Féknyúz: Mi az a köztévé?