szerző:
Sztojcsev Iván

A Fidesz és a KDNP képviselői fegyelmezetten igennel szavaztak. Amint Áder János aláírja a törvényt, a következő napon már nem jár állami támogatás a lakástakarékoknak.

A lakástakarékokat eddig évi 72 ezer forinttal támogathatja az állam, ezt most megszüntette a Fidesz. A törvényjavaslatot tegnap adták be, ma pedig már különleges eljárásban át is nyomták a parlamenten.

A parlamenti ülésről szóló élő közvetítésünket itt olvashatják.

A módosítás egy nappal az után lesz érvényes, hogy Áder János aláírja a törvényt, és az megjelenik a Magyar Közlönyben. Addig is tömegek állnak sorban a lakástakarékoknál, mert az törvény életbe lépése előtt megkötött szerződéseknél még jár az állami támogatás.

Aki azt hitte, hogy majd puhítanak a javaslaton, az tévedett. A fideszes többségű törvényalkotási bizottság beadott egy módosító javaslatot, de az csak négy helyesírási hibát vett ki a törvénytervezetből.

A vita aztán gyakorlatilag csak az ellenzéki kritikákról szólt: úgy beszéltek két órát a törvényről, hogy Bánki rövid vitaindítója, Tállai András gyors támogató megszólalása és egy pár perces bizottsági vélemény után egyetlen alkalommal sem kértek szót a kormánypártiak. Tállai abban a néhány percben, amíg nála volt a szó, arról beszélt: megengedhetetlen, hogy a lakástakarékok extraprofitját azoknak a tulajdonosai kapják. Az ellenzék azt kérte, hogy definiálják, mi számít extraprofitnak – a javaslat indoklása szerint ugyanis a lakástakarékok extraprofitja miatt van szükség a változtatásra. Mellár Tamás pedig felemlegette: hazugság azt mondani, hogy legalább a bizottságban tárgyaltak erről a tervről, hétfőn 11:02-kor tették eléjük a papírt, 11:03-kor pedig már szavazni is kellett róla.

A fideszes vitaindító beszéd szerint nem váltotta be a lakástakarék-rendszer a hozzá fűzött reményeket, mert nem elég pénz megy el ebből lakásvásárlásra. Az ellenzék erre azt válaszolta: a lakáshitel előtörlesztésébe ezt az összeget be lehetett vonni, vagy lakásfelújításra is költhették. Társasházak is felhasználhatták, és ahhoz is hozzáférhettek, akik nem merték írásba adni előre, hogy hány gyereket vállalnak még.

Az évi 30 százalékos vagy 72 ezer forintos állami támogatás az egyik legfőbb ok, ami miatt sokan a lakás-takarékpénztárakat választották. Most épp ezt vette el a parlamenti többség. Hogy miért volt annyira népszerű ez a megtakarítási forma, arról itt olvashatnak bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Médiazombik fenntartása a cél" - Jávor Benedek panaszt tett az Európai Bizottságnál

"Médiazombik fenntartása a cél" - Jávor Benedek panaszt tett az Európai Bizottságnál

Blikk: A Honvédkórházban folytatja a kardiológiai intézetből kirúgott szívsebész

Blikk: A Honvédkórházban folytatja a kardiológiai intézetből kirúgott szívsebész

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Igen érdekes helyről érkezett szuperritka VW-be botlottunk, körbefotóztuk

Igen érdekes helyről érkezett szuperritka VW-be botlottunk, körbefotóztuk

Szél szerint karbantartásra hivatkozva zárták le előlük az MTVA folyosóit

Szél szerint karbantartásra hivatkozva zárták le előlük az MTVA folyosóit

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó