szerző:
MTI / hvg.hu

Ha a kormány jövő héten nem terjeszti be a szükséges jogszabály-változtatásokat, az MSZP megteszi.

Mint azt megírtuk, az Alkotmánybíróság pénteken kimondta, hogy 2012-ben jogellenesen vette el a kormány a rokkantnyugdíjakat, a testület szerint olyan emberekről állapították meg, hogy jobban vannak, akik továbbra is rokkantak voltak, csak az új vizsgálat szerint jobb értékeket adtak nekik, erre hivatkozva pedig megvonták a rokkantsági ellátásuk nagy részét. Az Ab arra kötelezte a bíróságokat, hogy a rokkantsági ellátás visszavágása miatt pereket indítók ügyében ne az új rendszerben kapott százalékos minősítéseket vegyék figyelembe, hanem azt, hogy az emberek egészségi állapota javult-e, és a parlamentnek is új törvényt kell alkotnia jövő év március végéig.

Az MSZP-s Korózs Lajos ezzel kapcsolatban pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, "az Alkotmánybíróság a népnek adott igazat az elnyomó hatalommal szemben". Elmondása szerint az Ab által kifogásolt rendelkezések 186 ezer embert érintettek, a kormány annak révén emberek tízezreitől vette el az ellátást, vagy csökkentette annak összegét. Szerinte a törvénymódosítás emberek tucatjait hajszolta öngyilkosságba.

Korózs Lajos közölte, követelik, hogy a kormány azonnal alkossa meg azokat a szabályokat, amelyek elégtételt adnak a megalázott embereknek. "Ez a könyörtelen, elnyomó hatalom, amely itt ül a nyakunkon, azonnal alakítsa át a költségvetést" – mondta. Azt is követelte, hogy

hozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyek kárpótolják az érintetteket, illetve azok családját.

Az ellenzéki politikus azt mondta, ha a kormánypártok nem nyújtják be az Országgyűlésnek jövő hét elejéig a szükséges jogszabály-változtatásokat, akkor az MSZP beterjeszti azokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Facebook megcsinálta az anti-Facebook ellenszerét: itt a Lasso

A Facebook megcsinálta az anti-Facebook ellenszerét: itt a Lasso

Eddig soha nem látott fotók kerültek elő a Kristályéjszakáról

Eddig soha nem látott fotók kerültek elő a Kristályéjszakáról

Még százan halhatnak meg az idén közúti balesetekben a rendőrség szerint

Még százan halhatnak meg az idén közúti balesetekben a rendőrség szerint

Simicska Orbánhoz hasonló elbánásban részesül

Simicska Orbánhoz hasonló elbánásban részesül

Távirányító sem kell: az agyunkkal irányíthatjuk majd a Samsung új okostelevízióját

Távirányító sem kell: az agyunkkal irányíthatjuk majd a Samsung új okostelevízióját

Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány

Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány