szerző:
Z. B.

A legutóbbi kormányinfón lényegében legitimálta a kormány a korábban meghatározottakhoz képest majdnem 100 milliárdos többletköltséget. Ebből 80 milliárdot a központi költségvetés fog állni.

Plusz 80 milliárd forintot biztosít a 3-as metró felújítására a kormány a csütörtöki kormányinfón bejelentettek szerint.

A főváros pedig korábban maximum 137,5 milliárd forinttal számolt a metrófelújítására, majd Brüsszel júliusban jelentette be, hogy a kohéziós alapból 473,4 millió eurót, azaz akkori árfolyamon csaknem 154 milliárd forinttal támogatja a 3-as metróvonal korszerűsítését. Azaz a várható brüsszeli támogatás az árfolyam változása miatt mintegy 17 milliárddal így is több lett, mint amire a főváros számított.

A metrórekonstrukció következő (Lehel tér–Nagyvárad tér) üteme azonban csak nem tud elkezdődni, a főváros hetedszer is módosította a közbeszerzési eljárás határidejét, feltehetően azért, mert a beérkezett ajánlatokban jelentős túlárazás volt, és nem fért bele ebbe a keretösszegbe sem.

A csütörtöki kormányinfón bejelentett plusz 80 milliárddal tehát a metróberuházás jelenleg 234 milliárd forintnál jár. Ezt a 80 milliárdot pedig teljes egészében a magyar költségvetés állja.

A biztosított plusz 80 milliárd forintot a felújításra 2019–2021 között, de akár még 2022-ben is elkölthetik, hangzott el a kormányinfón.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ma van a magyar kórusok napja

Ma van a magyar kórusok napja

A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

Betörtek Quentin Tarantinóhoz

Betörtek Quentin Tarantinóhoz

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Karácsonyfa nélkül is van karácsony

Karácsonyfa nélkül is van karácsony

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához