szerző:
hvg.hu

A lap korábban a miniszterelnököt, Simicska Lajost és Soros Györgyöt is az Európa sorsát meghatározó emberek közé választotta.

Pardavi Márta is felkerült a Politico brüsszeli kiadásának éves listájára, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a 2019-es osztály „zavarkeltői” között a hetedik helyet foglalja el.

A Politico amerikai kiadásának mintájára kiadott európai listán azokat a személyiségeket veszik sorra, akik befolyásolhatják a kontinens sorsát 2019-ben. A 28-as osztályba 28 országból választottak embereket – politikusokat, üzletembereket, aktivistákat és művészeket egyaránt –, a legmeghatározóbb figura mellett őket három kategóriába sorolták: a cselekvők, a zavarkeltők és az álmodozók.

A listán Matteo Salvini olasz belügyminiszter, volt európai parlamenti képviselő került az első helyre. A lap döntését azzal indokolja, hogy Salvini a 2019-es EP-választásokon az euroszkeptikus erőket egyesítve érhet el komoly eredményeket, ami még akkor is jelentős hatással bír az unió életére, ha a mélyen megosztott szélsőséges pártokat nem sikerül együttműködésre bírni majd. Salvini a Politico hétfő esti brüsszeli gáláján egyébként arról beszélt, ő maga hisz Európában.

Pardavit a magyar kormány legkiemelkedőbb bírálójának és egyik fő célpontjának nevezi a lap, amely róla szóló portréjában felidézi, hogy a Helsinki Bizottság a bevándorlókat segítő civil szervezetként a kormány célpontjává vált. Azt is megemlíti a Politico, hogy Pardavi a „kormány által ellenőrzött lapban” az ellenségek listájára is felkerült – a Figyelőnek a parlamenti választás után néhány nappal megjelent „Soros-listájáról” van szó.

„A fiam 2010-ben született, ő nem ismer mást, mint az Orbán-rendszer. Szörnyű belegondolni abba, hogy ez a rezsim még a helyén lesz, amikor ő betölti a tizennyolcat” – fogalmazott a Politico különszámának nyilatkozva Pardavi Márta.

A zavarkeltők közé a magyar jogvédőn kívül az észak-ír Sinn Féint vezető Mary Lou MacDonald, a brit Munkáspárt első embere, Jeremy Corbyn, Herbert Kickl osztrák belügyminiszter és a román kormányellenes tüntetések egyik emblematikus figurája, Mihai Sora filozófus is felkerült.

A Politico listáján nem először szerepel magyar: a 2016-os osztály legmeghatározóbb személyisége Orbán Viktor volt, míg az idei lista 19. helyén egykori jobbkezét, a mára ellenségévé vált Simicska Lajost találjuk. 2017-ben pedig egy másik ellenfél, a magyar származású Soros György is bekerült Európa legmeghatározóbb személyiségei közé. Simicskáról egy éve azt írták, hogy ha Orbán Viktor győz a választáson, döntenie kell arról, folytatja-e ellene a küzdelmet, ha pedig feladja, az tovább erősítheti a miniszterelnök befolyását a magyar médiában. Ez a jóslat éppen a múlt héten vált valóra azzal, hogy a legtöbb kormánypárti médium bekerült a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány alá.

A Politico 28-as osztálya 2019-ben

Matteo Salvini (Olaszország)

A cselekvők: Ine Marie Eriksen Søreide (Norvégia), Pedro Sánchez (Spanyolország), Martin Selmayr (Németország), Heli Tiirmaa-Klaar (Észtország), Julia Tyimosenko (Ukrajna), Mark Carney (Kanada), Barbara Nowacka (Lengyelország), Miriam Dalli (Málta), Ronald Prins (Hollandia).

Az álmodozók: Garance Pineau (Franciaország), Niklas Zennström (Svédország), Era Istrefi (Koszovó), Peter Vesterbacka (Finnország), Sener Levent (Ciprus), Joana Vasconcelos (Portugália), Ivan Krasztev (Bulgária), Dominik Feri (Csehország), Guðrið Højgaard (Feröer-szigetek).

A zavarkeltők: Mary Lou McDonald (Írország), Mattias Tesfaye (Dánia), Jeremy Corbyn (Egyesült Királyság), Eleni Touloupaki (Görögország), Herbert Kickl (Ausztria), Ali Can (Törökország/Németország), Pardavi Márta (Magyarország), Mischaël Modrikamen (Belgium), Mihai Sora (Románia).

(Politico)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Fogynak a magyar nyugdíjasok

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody