szerző:
hvg.hu

Bár a brit kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a kedd estén esedékes szavazást megtartják a Brexit-megállapodásról, újságírók több forrásból is úgy értesültek, azt mindenképpen elhalasztják.

Kedd este szavazna a brit parlament a november végén tető alá hozott Brexit-megállapodásról - amelyet az uniós vezetők már megszavaztak - egyelőre azonban teljes a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy valóban megtartják-e.

A brit sajtó már a hétvégén arról írt, hogy felmerült a szavazás elhalasztása, és bár a kormány cáfolta azt, hétfőn ismét felröppent a hír, hogy elhalasztják a szavazást, különösen azután, hogy az Európai Bíróság hétfői döntésében megadta a lehetőséget a kihátrálásra a Brexitből. A bíróság ugyanis kimondta, ha egy tagállam jelezte is a kilépési szándékát, saját alkotmányos szabályai szerint demokratikus úton még dönthet úgy, hogy ezt visszavonja, és ehhez nem kell a többi tagállam vagy az EU beleegyezése.

Bár a brit külügyminiszter azt közölte, lényegtelen a bírósági ítélet, a londoni kormány nem akarja leállítani a kiválás folyamatát, a Bloomberg, a BBC, és a Guardian tudósítója is több forrásból úgy tudja, Theresa May lefújta a keddi szavazást, a miniszterelnök szóvivője viszont hétfőn délelőtt még azt közölte újságírókkal, hogy a terveknek megfelelően megtartják a voksolást a parlamentben.

A szóvivő emellett azt is elmondta, hogy May fél 12-kor konferenciahíváson tárgyal a kabinet tagjaival, ahol tájékoztatja őket az EU-vezetőkkel folytatott megbeszéléseiről, a Guardian beszámolója szerint viszont a szóvivő azt is sejtette, hogy bár a Brexit-megállapodást nem tárgyalják újra, a hozzá kapcsolódó politikai nyilatkozatban lehetnek változtatások.

Theresa May kormányfő helyi idő szerint fél 4-kor, magyar idő szerint fél 5-kor fog nyilatkozatot tenni "Kilépés az EU-ból" címmel. Rögtön utána a képviselőház elnöke is nyilatkozatot tesz, újságírók szerint pedig ez végképp arra enged következtetni, hogy módosítani fogják a napirendet, mert elhalasztják a szavazást. Végül harmadikként Stephen Barclay Brexit-ügyi miniszter is nyilatkozatot fog tenni az EU-ból kilépésről.

A Telegraph újságírója szerint a szavazás elhalasztása 2019-re például reális lehetőséget adhatna May-nek a megállapodás újratárgyalására és néhány változtatás kiharcolására, az Európai Bizottság szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján viszont már közölte, nem áll szándékukban változtatni a megállapodáson, EU Bíróságának döntését pedig tudomásul veszik. "Nem fogjuk újratárgyalni - az álláspontunk nem változott, és amennyire tudjuk, Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból 2019. március 29-én. Minden forgatókönyvre fel vagyunk készülve" - mondta Mina Andreeva EB-szóvivő.

Szakértők szerint a brit parlamentben egyébként nincs meg a Brexit-megállapodás megszavazásához szükséges többség, miután az észak-ír Demokratikus Unionista Párt (DUP) és több tory képviselő is jelezte, hogy nemmel szavazna.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök "szánalmas gyávaságnak" nevezte a szavazás elhalasztását, amelynek hátterében szerinte a toryk belharca áll és az, hogy May mindenáron ragaszkodik a székéhez. Sturgeon a kormány lemondására szólított fel, Jeremy Corbyn munkáspárti vezető szerint pedig May ezzel beismeri, hogy egy szörnyű Brexit-megállapodást sikerült csak tető alá hoznia. Bírálta a szavazás elhalasztását a kemény Brexitet követelő toryk tagja, volt Brexit-ügyi miniszter Steve Baker is, aki szerint a halasztás a May-féle megállapodás kudarca, annak ugyanis olyan rosszak voltak a feltételei, hogy nem is merik a parlament elé vinni.

Mindeközben a pénzpiacokat is megmozgatja a bizonytalanság, a font másfél éves mélypontjára zuhant.

A nemzetközi utalásokat kezelő TransferWise pedig például már most arra figyelmezteti az ügyfeleit, hogy a kedden esedékes szavazás miatt korlátozza a fontban történő utalásokat, ugyanis a font árfolyama túlságosan is változékony lehet, és ezért nem tudják garantálni azt.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Szánkókat osztott a Momentum

Szánkókat osztott a Momentum

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk