szerző:
hvg.hu

Tárgyalásokat kezdeményeztek a túlóratörvény visszavonásáról és egyéb követeléseikről, ha nem érik el, amit szeretnének, január 19-ére hirdettek sztrájkot. Felmérik, hányan és hogyan csatlakoznának, azt kérik, senki ne kezdjen munkabeszüntetést egyedül.

Kedden reggel ülésezett a figyelmeztető sztrájkot előkészítő bizottság, nem sokkal később pedig átadták az Innovációs és Technológiai Minisztérium épületében az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett követeléseiket.

A Mérce azt írja, a levélben az áll, tárgyalásokat kezdeményeznek azokról a követelésekről, amelyeket az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság (OSZDB) fogalmazott meg: hogy módosítsák a munka törvénykönyvét, és vonják vissza a túlóratörvényt. Továbbá tisztességes béreket, a sztrájkjog újraszabályozását, és egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozását követelik.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke elmondta, a sztrájk előkészítésének folyamata elindult, most felmérik, mennyien hajlandók a munkabeszüntetésre. Hangsúlyozta, a sztrájk nem cél. És senkit nem bátorítanak arra, hogy egyedül sztrájkba kezdjen, azt csak szakszervezeti formában, háttértámogatással érdemes megindítani, segítenek abban is, hogy mindenki megtalálja a munkahelyén illetékes szakszervezetet.

A szakszervezetek vezetői azt is elmondták, hogy már 140 településről jelentkeztek a sztrájkot megelőző, január 19-i országos demonstrációra, a petíciójukat pedig 3 ezren írták alá.

Annak az esélye azonban, hogy a sztrájkok miatt leálljon az ország igen kicsi, ennek okairól itt írtunk részletesen:

Ebből nem lesz általános gigasztrájk

Egy igazi országos sztrájknak ma nincs realitása Magyarországon, mondja Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, szerinte ahogy eddig sem sikerült, úgy ezután sem fog sikerülni egy teljes, általános sztrájkot nyélbe ütni. A közszolgáltató szervezeteknek ugyanis a 2010-ben módosított sztrájktörvény olyan magas, akár 66 százalékos szinten határozza meg a minimális szolgáltatások körét, hogy az szinte láthatatlanná tenne egy sztrájkot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

A tüntetők lezárták a Lánchidat

A tüntetők lezárták a Lánchidat

Az Iszlám Állam magára vállalta az oroszországi házrobbanást

Az Iszlám Állam magára vállalta az oroszországi házrobbanást

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma