szerző:
hvg.hu

Állítólag egy apró hiba okozott fennakadást azoknál, akik bankszámlára kapják a nyugellátást. Aki pénteken nem kapta meg, csak hétfőn fogja.

Rendeződni látszik a reggeli nyugdíjkáosz, de még mindig sokakhoz nem jutott el az ellátás, miután a „a Kincstárnál fellépő technikai okok” miatt csak napközben indították el az utalást. Rendes körülmények között az öregségi nyugdíjnak és a nyugdíjszerű ellátásoknak már reggel az érintettek számlájára kellett volna érkezniük, ám ez nem történt meg.

A Portfolio meg nem erősített híre szerint a Magyar Államkincstárnál egy banális hiba történt: rossz értéknappal (jó eséllyel az általános, 12-i dátummal) küldték be a tranzakciókat a bankközi klíring rendszert működtető GIRO éjszakai rendszerébe. Amikor a hiba kiderült, korrigáltak, ám ekkor már a nappali, nem állami utalásoknak fenntartott rendszerben ment át a pénz a bankokhoz. A GIRO délután négykor bezárt, a rendszer tehát csak az addig beérkezett adatokat továbbíthatta. (A rendszer óránként számolja el a hozzá beérkezett utalásokat, ezt követően írja jóvá az összeget a bank. A jelenlegi szabályok szerint a teljes elszámolásra van négy óra, ugyanazon a munkanapon.)

Több olvasónk jelezte – valamennyien OTP-ügyfelek -, hogy péntek délután megkapták a nyugdíjukat, a legkorábbi jelzés 12:10-es átutalásról szólt. Ugyanakkor olyan olvasónk is jelentkezett, aki szintén OTP-s, mégsem jött meg az átutalás 17 óráig. Facebook-oldalunkon többen hitetlenkedtek is, amikor elkezdtek beérkezni a visszaigazolások, mondván: „ez biztos kamu”, vagy „persze, neked biztos Lázár személyesen vitte ki a nyugdíjat”.

Egy másik olvasónk azt a tájékoztatást kapta bankjától, hogy 17 óráig beérkezik a pénz az államkincstártól, és akkor a számláján még ma jóváírják. A gond az, hogy az ügyfélszolgálattal folytatott beszélgetés öt után zajlott, a pénz pedig sem a banknál, sem az ügyfélnél nem jelent még meg.

Jó hír, hogy hasonló probléma már nem sűrűn történhet, hiszen elvben július elsején már elindul az azonnali fizetési rendszer, a 10 millió forint alatti egyedi átutalások a hét minden napján a nap 24 órájában 5 másodperc alatt teljesülnek majd.

Ami a postai kézbesítést illeti: a MÁK közleménye szerint a mostani fennakadás azt nem érinti, a pénzt 14-én kezdik utalni, és 16-tól kézbesítik majd. (Korábban még 14-i kifizetésről beszélt az államkincstár.)

A csúszás azért is jelent problémát sokaknak, mivel decemberben, a karácsonyra tekintettel, jóval korábban, 3-án utalták át a nyugdíjakat.

Nem érkezett meg a nyugdíja? Félretájékoztatták? Írja meg tapasztalatát cikkünk alatt kommentben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brexit: nem tesz új ajánlatot az EU, ehelyett saját polgárait nyugtatja

Brexit: nem tesz új ajánlatot az EU, ehelyett saját polgárait nyugtatja

Kirabolták a Kutyapárt irodáját

Kirabolták a Kutyapárt irodáját

Kétségbeejtőek a KATA-s vállalkozók nyugdíjkilátásai

Kétségbeejtőek a KATA-s vállalkozók nyugdíjkilátásai

Lezárult a rendőrségi akció Nairobiban, a terroristákat lelőtték

Lezárult a rendőrségi akció Nairobiban, a terroristákat lelőtték

Hatalmas jégkorong alakult ki egy amerikai folyó közepén, és folyamatosan pörög

Hatalmas jégkorong alakult ki egy amerikai folyó közepén, és folyamatosan pörög

Karácsony óta nem viszik el a szemetet a mátészalkai telepről, megjelentek a patkányok

Karácsony óta nem viszik el a szemetet a mátészalkai telepről, megjelentek a patkányok