szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Senki nem vállalta eddig a felelősséget azért, hogy nem érkeztek meg időben a nyugdíjak. A kincstár azt ígérte, hogy még ma indulnak az utalások, de lesz, akinek hétfőig kell várnia.

Több olvasónk is jelezte: ma kellene megérkeznie a nyugdíjnak, de hiába várta a pénzt. A nyugdíj folyósításának napja elvileg minden hónap 12-e, vagy ha az hétvégi nap, mint most, akkor az előző munkanapon szokott érkezni az utalás, de ez most nem történt meg. Ráadásul a tavaly decemberi nyugdíjat a szokásosnál korábban utalták, december 3-án, vagyis aki azt rosszul osztotta be, különösen nagy bajban lehet. (Azt, hogy decemberben korábban utaltak, a kormány még annyira fontosnak tartotta, hogy külön sajtótájékoztatón jelentették be, milyen jó, hogy biztonságban érezhetik magukat a nyugdíjasok.)

A bankok közül elsőként az OTP jelezte: látják, hogy baj van. Mint írták, "a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én, hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik". Aztán amikor a Magyar Államkincstár azt ígérte, hogy még ma átmennek az utalások, levették az OTP honlapjától a tájékoztatást.

A CIB Bank honlapján csak annyi áll: a mára várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Az Erste azt írta:

a január 11-én esedékes nyugdíjak nem érkeztek meg bankunkhoz a Magyar Államkincstártól, ezért azok jóváírása még nem történt meg az ügyfélszámlákon. Amint az összegek beérkeznek, a jóváírást haladéktalanul elvégezzük.

A Raiffeisen Bank is azt közölte: az utalásban tőlük független okok miatt késés lépett fel, "a nyugdíjak a Magyar Államkincstártól egyelőre nem érkeztek meg bankunkhoz". A többi banknál egyelőre nem adtak ki hivatalos tájékoztatást.

A kincstár szerint nincs fennakadás

A Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság öt telefonszáma közül egyiken sem kaptunk választ. A Magyar Államkincstár egy közleményt kiadott arról, hogy

nincs fennakadás a kifizetésben,

méghozzá akkor, amikor már több órája hiába vártak a pénzükre a nyugdíjasok. A kincstár azt ígérte: még ma megkapják a pénzüket azok, akiknek a számlájára kell, hogy érkezzen a nyugdíj.

Még reggel megkérdeztük az Államkincsárt, mi történt. A válasz órákkal később érkezett csak meg, de még ebben is volt újdonság: mint írták, nem hétfőn, hanem szerdán vehetik fel a pénzüket azok, akik a postán kapják meg a nyugdíjat.

A Giro Zrt. is arról adott ki közleményt, hogy "az államkincstárral együttműködve intézkednek a januárban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - azaz pénteken történő - kifizetéséről. "

A Giro Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás - tették hozzá. Így már csak az nem derül ki, hogy mi történt, és hogy ki a felelős a nyugdíjak csúszásáért.

A portfolio.hu úgy értesült, hogy egy banális hiba történt. Úgy tudják, a MÁK véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe. Ezt a kincstár nem erősítette meg.

A takarékból elküldték a nyugdíjasokat

Munkatársunk reggel egy takarékpénztárban járt. Ott hazaküldték az ott várakozó nyugdíjasokat, azzal a magyarázattal, hogy a GIRO nem utalt eddig. Amikor utalnak, az onnan legalább négy órába telik, hogy átmenjen a rendszeren, vagyis ha reggel nyolckor átmegy az utalás, akkor is délutánig kell várni. Ráadásul a pénzt már kivitték a pénzszállítók a takarékhoz, fizikailag ott volt több millió forint, de egy fillért sem adhattak ebből oda a nyugdíjasoknak, amíg a banki rendszeren nem fut át az ügylet. A takaréknál azt mondták, nem csak náluk van probléma, más pénzintézeteknél is ugyanez a helyzet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Kertészeti cége és marihuánaültetvénye volt a budapesti férfinak

Kertészeti cége és marihuánaültetvénye volt a budapesti férfinak