szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyugdíjat minden jogosultnak meg kellett volna kapnia pénteken, sokan mégis arról panaszkodtak, hogy csak hétfőn érkezett meg a pénzük. A bankok állítják, ott voltak a számlán az összegek, csak az értesítő sms-ek nem mentek ki.

Azok, akik bankszámlára kapják a nyugdíjukat, minden hónap 12-én jutnak hozzá a pénzhez, ha pedig ez a nap hétvégére esik, akkor az azt megelőző pénteken. Mivel januárban 12-e szombatra esett, most is hamarabb kellett volna a számlákra érkezniük az összegeknek, sokan azonban a péntek reggeli órák helyett csak este kapták meg a pénzt.

A lapunknak nyilatkozó bankok szerint ők igyekeztek jóvátenni azt, ami nem az ő hibájuk – rengeteg banki alkalmazott túlórázott, hogy még aznap átmenjenek az utalások. Hogy ki hibázott, a mai napig nem tudni, a Magyar Államkincstár ugyanis nem reagált kérdésünkre, hogy igaz-e a feltételezés, miszerint rossz értéknappal küldték be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe, emiatt a nappali, egyéb utalások számára fenntartott idősávban indult el a több százezer utalás.

De ha mégis elindult, hogy lehet, hogy rengeteg nyugdíjas azt állítja, a hétvégén nem kapott semmit, és a szokásos sms-értesítő sem futott be? A Portfoliónak több bank (például a K&H és a Budapest Bank is megerősítette, hogy rendszerbeállítás miatt az sms-ek valóban nem pénteken, hanem a bankok belső folyamatai szerint szombaton, vagy akár csak a hétfői napon mentek ki. Azok tehát, akiknek nincs internetbankjuk, egyszerűen nem tudtak róla, hogy a pénz a számlájukon van – de sokakon ez sem segített, hiszen nem minden településen lehet hétvégén is pénzt felvenni.

Az utolsó nyugdíj az ünnepek miatt előrehozva, december 3-án érkezett, tehát nem 28-30 napot kellett kivárni, hanem negyvenet, ráadásul ünnepekkel, fűtési szezonban. Mindeddig senki sem állt ki, hogy legalább bocsánatot kérjen a nyugdíjak késése miatt, kiderült azonban, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter kivizsgáltatni készül az ügyet.

Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke szerint többen eljátszottak a gondolattal, hogy késedelmi kamat megfizetését kezdeményezik, de egyelőre nem világos, kivel szemben lehetne érvényesíteni követelésüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Navalnij úton van Oroszországba

Navalnij úton van Oroszországba