szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyugdíjat minden jogosultnak meg kellett volna kapnia pénteken, de sokak számlájára csak most, hétfőn érkezett be. A pénzügyminiszter válaszokat akar.

Ahogy korábban megírtuk, teljes volt a kavarodás a nyugdíjak körül a múlt hét végén, a járandóság ugyanis nem érkezett meg a szokott időben. Azok, akik bankszámlára kapják a nyugdíjukat, minden hónap 12-én jutnak hozzá a pénzhez, ha pedig ez a nap hétvégére esik, akkor az azt megelőző pénteken. Mivel januárban 12-e szombatra esett, most is hamarabb kellett volna a számlákra érkezniük az összegeknek, sokan azonban a péntek reggeli órák helyett csak este, vagy egyáltalán nem kapták meg a pénzt.

Mindeddig senki sem állt ki, hogy legalább bocsánatot kérjen a nyugdíjak késése miatt, kiderült azonban, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter kivizsgáltatni készül az ügyet.

Korábban a belföldi forintátutalások és beszedések bankközi elszámolását végző fizetési rendszert üzemeltető GIRO Zrt. pedig közölte: ők pénteken valamennyi, a MÁK által indított nyugdíjtranzakciót megküldték a bankoknak, rendszerük pedig hibamentesen működött. A bankok pedig jelezték, a nyugdíjak utalása az ő rendszerüktől független ok miatt csúszik.

Közben a nyugdíjak utalásáért felelős Magyar Államkincstár péntek este azt közölte, hogy ők nem hibáztak, a bankszámlára érkező nyugdíjakat január 11-i értéknappal elutalták. A kérdés akkor az: miért nem a szokásos, reggeli időszakban érkezett meg a pénz sokakhoz, illetve hogyan fordulhatott elő, hogy sokan csak hétfőn jutottak hozzá a nyugdíjukhoz.

Ezt szerette volna megtudni az MSZP-s Mesterházy Attila is, aki írásbeli kérdést intézett a pénzügyminiszterhez.

Varga Mihály válaszában azt írta, hogy a MÁK "a szokásos eljárásrendben készítette elő a januári járandóságok esedékes átutalását", az elutalás során azonban

technikai hiba lépett fel, amelyet napközben sikerült elhárítani".

A tárcavezető hozzátette: "Az utalások fokozottabb biztonsága érdekében az eljárás során keletkezett technikai problémák okainak feltárására vizsgálatot indítottam, amelynek lezárulását követően a megállapításokról képviselő urat tájékoztatni fogom."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!