szerző:
hvg.hu

Több bankban túlórázhattak pénteken, hogy legalább a nap végére megérkezzen a technikai hiba miatt elakadt nyugdíj, a hétvégén mégis akadt olyan nyugdíjas, aki arra panaszkodott, hogy nem kapott semmit. Felelős továbbra sincs, és egyesek késedelmi kamat megfizetését kezdeményeznék.

A nyugdíj folyósításának napja elvileg minden hónap 12-e, vagy ha a hétvégére esik, mint most, akkor az előző munkanapon szokott érkezni az utalás – a nyugdíjak azonban most késtek. A Magyar Államkincstár (MÁK) péntek esti közleménye szerint a bankszámlákra érkező nyugdíjak elutalása 2019. január 11-én megtörtént – kérdés, akkor hol a pénz, hiszen még ma sem kapta meg mindenki a nyugdíját.

Az OTP és a Gránit Bank már pénteken megírta a Facebookon, hogy minden nyugdíj elérhető a folyószámlákon. Hasonló választ adott kérdésünkre a CIB Bank is. Az Erste a honlapjukon tájékoztatta az ügyfeleket arról, hogy kimentek a nyugdíjak. Ehhez azonban sok túlórát kellett elkönyvelniük. "Pénteken este negyed 9-kor megtörtént az utolsó – esedékes nyugdíjjal kapcsolatos – tranzakció jóváírása. Ez azt is jelenti, hogy aznap több kolléga tovább dolgozott, illetve a bank napi zárását is addig halasztottuk, amíg a MÁK által küldött utalásokat könyvelni tudtuk. A nyugdíj utalásáról értesítő sms-ek kiküldésre kerültek, amint megtörtént a jóváírás."

A bankok közül egyébként elsőként az OTP jelezte, hogy baj van, és pénteken még úgy látták, csak hétfőn tudják utalni a nyugdíjakat. Akkor azt is leszögezték, hogy "a nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik".

A Portfolio szerint sok nyugdíjas a szokásos értesítő sms-t várta, ez azonban elmaradt, jóllehet a számlára időközben rákerült a nyugdíj. A MÁK pénteken a napközbeni átutalási rendszer zárása után azt írta a portálnak, hogy "az érintettek számára az utalások a jogszabály szerinti határidőre a mai napon megtörténnek". Ennek ellenére akadtak olyanok is, akik ellenőrizték a számlájukat, és biztosan nem kaptak még nyugdíjat a hétvégén.

Nincs meg a felelős

A GIRO Zrt. lapunk kérdésére elmondta, részükről lezártnak tekintik az ügyet, hiszen pénteken "a Magyar Államkincstár által indított valamennyi nyugdíj tranzakció a GIRO Zrt. rendszereiben elszámolásra és a bankok számára megküldésre került". Azaz innentől a bankokon múlik, kihez mikor fut be a nyugdíja. A cég azt is világossá tette, hogy az általuk üzemeltetett, az átutalásokat bonyolító bankközi klíringrendszer hibamentesen működött.

Egy neve elhallgatását kérő banki szakértő a hvg.hu-nak arról beszélt: vélhetően valóban nem a GIRO hibázott. "Hétköznap 7:30 és 17:30 között tíz átutalási kör van. Kizárt, hogy ezek közül valamelyiken ne mentek volna át a nyugdíjak, ha a Magyar Államkincstár időben beküldi azokat."

A MÁK-ot lapunk arról kérdezte, mi okozta a késlekedést, igaz-e a feltételezés, hogy a rossz értéknappal küldték be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe. Az 1994 óta működő éjszakai elszámolási mód minden, a Magyar Nemzeti Banknak a  pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendeletében meghatározott átutalás- és beszedésforma elszámolását támogatja, és ide küldi be átutalásait a Magyar Államkincstár is. Választ a kérdésünkre egyelőre nem kaptunk.

A Portfolio pénteki értesülését sem erősítették meg, amely szerint egy banális hiba okozhatta a késedelmet: a nyugdíjak elutalását az általános, 12-i napra időzítették, pedig az most szombatra esett, ezért kellett volna 11-re dátumozni a megbízást. Így pedig az éjszakai idősáv helyett, a nappali, egyéb utalások számára fenntartott idősávban indult el a több százezer utalás.

Bocsánatkérést és késedelmi kamatot várnak – de kitől?

Jelenleg tehát még mindig nincs felelőse annak, hogy nem érkeztek meg időben a nyugdíjak. Pedig a nyugdíjasok nem csak a pénzükre, bocsánatkérésre is várnak. "Sem én, sem a tagság nem emlékszik olyan esetre, hogy késett volna a nyugdíjak kifizetése. Ráadásul éppen egy ilyen nehéz időszakban, amikor nem is 28-30 nap telt el két nyugdíj között, hanem negyven, ráadásul ünnepekkel, a fűtési szezonban. Az utolsó nyugdíj december 3-án érkezett" – nyilatkozta a 24.hu-nak Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke, aki szerint "nem csak a csúszással van probléma, hanem azzal is, hogy nem volt egyetlen ember, aki egyenesen kiállt volna a nyilvánosság elé, és azt mondta volna, hogy ezt és ezt rontottuk el, tisztában vagyunk a következményekkel, bocsánatot kérünk".

Némethné szerint többen eljátszottak a gondolattal, hogy késedelmi kamat megfizetését kezdeményezik, de egyelőre nem világos, kivel szemben lehetne érvényesíteni követelésüket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak

Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak

Héthavi csúcsra drágult a forint pénteken

Héthavi csúcsra drágult a forint pénteken

Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt