szerző:
hvg.hu

Uniós milliárdokból fűthetnek be tótkomlósi lakásokat, a geotermális rendszerre két és fél milliárd forintra pályázott a Nemzeti Fejlesztési Programiroda, a beruházás másik felére az állam is garanciát vállalt.

Ötmilliárd forintból fúrják a kutakat, építik a rendszert, amely nyolcszáz tótkomlósi lakást is melegíthet. Akár üvegházat is befűthetnek vele a pályázati leírás szerint, bár a közbeszerzésben ez már nem szerepel.

Januárban már a kivitelezésre is nyertest hirdettek, a Mecsekérc Zrt. vezetésével egy konzorcium építheti a rendszert. A beruházásra a Nemzeti Fejlesztési Programirodán közreműködésével  a Green Geothermál Kft. pályázott, így tavaly írták alá a támogatási szerződést a KEHOP program forrására. A tótkomlósiaknak termálvízzel fűtheti fel a lakásait, ha rákötek majd a tervek szerint már az év végére elkészülő rendszerre. A helyiek ezt ingyen tehetnék meg, és még a rezsijük is olcsóbb lenne legalább harminc százalékkal.

„Persze, hogy rákötnék, főleg, ha ingyen lehet majd” – mondják a tótkomlósi panellakás lakók, akik szövetkezeti formában működnek, épületenként saját gázkazánjuk van, nem is olcsó mulatság. Akad olyan család, amelyik már le is vált a közös kazánról, mert nem lehetett szabályozni a túlfűtött lakásokban levő radiátorokat. Fogadókészség van, bár abban többen is kételkednek, hogy a tervek szerinti nyolcszáz rákötés megvalósulhat-e, mivel a kisvárosban legfeljebb százötven tömblakás van, a magánházak bekötése pedig még az ötmilliárd forintba sem férne bele.

A beruházást a Green Geothermál Kft. kezdeményezte, amelynek tulajdonosai közreműködtek a Turán megépített geotermális rendszer kiépítésébe még tíz évvel ezelőtt, sőt, úgy tudjuk, hogy az elmúlt években megélénkült, kapcsolódó fejlesztésekben is érdekeltek.

A cég 2017 szeptemberében mutatkozott be a tótkomlósi testületnek, ekkor a nyolcszáz lakás és az önkormányzati épületek fűtésén túl beszéltek a vállalkozók egy 14 hektáros üvegház felépítéséről, ahol kétszáz helyi kaphatna majd munkát, illetve megcsillantották a Turán tervezett welnessközpont lehetőségét is.

A testület belement abba, hogy benyújtsanak egy pályázatot, erre az önkormányzattal közös céget hoztak létre, de a tagok között ott van Pertich Bence, az egyik helyi agrárvállalkozó fia is. (Az apja, Pertich Attila egy rövid ideig Illés Zoltán egykori környezetvédelmi államtitkár tanácsadója volt.) Most ott tartanak, hogy januárban a Közbeszerzési Hirdetőben megjelent: a Mecsekérc Zrt. két másik céggel együtt nyerte el a kivitelezést. A Mecsekérc Zrt. egyébként két évvel ezelőtt egy kutatásfejlesztési pályázatot nyert, azon dolgoznak, hogy fenntartható költséghatékony visszasajtolási technológiákat alakítsanak ki. A másfél milliárd forintba kerülő projekt áprilisban zárul.

A tótkomlósi projekt ötmilliárd forintjából két termelő és két visszasajtoló kutat fúrnak. Ebből a pénzből építik meg a több kilométeres vezetéket, a geotermikus hőközpontot, más berendezéseket, földmunkákat, a tervezést. A közbeszerzés értéke ugyan 5 milliárd forint, de a leírásban nem találtuk az üvegház megépítéshez szükséges elemeket.

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Úgy gondolja, helyesen ül a kormánynál? Ellenőrizze le

Úgy gondolja, helyesen ül a kormánynál? Ellenőrizze le

Stranger Things 3.: A gyerekek megnőttek, de a szörnyek maradnak – előzetes

Stranger Things 3.: A gyerekek megnőttek, de a szörnyek maradnak – előzetes

Miért van ez a fura bábu a Google főoldalán? És hogy jön ide Johann Sebastian Bach?

Miért van ez a fura bábu a Google főoldalán? És hogy jön ide Johann Sebastian Bach?

Június 30-ig kért halasztást a Brexitre Theresa May

Június 30-ig kért halasztást a Brexitre Theresa May

Hiába a bírósági döntés, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

Hiába a bírósági döntés, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

Kártérítési hercehurca megy két katonai gép miatt, amilyennel Orbán repked

Kártérítési hercehurca megy két katonai gép miatt, amilyennel Orbán repked