szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A párok közösen vehetik fel a kölcsönt, de csak ha nem volt korábban gyerekük, vagy legalább egyiküknek ez az első házassága. Ha nem születik gyerek a házasságban, kamatostul kell visszafizetni a kölcsönt. A jelzáloghitelek részleges elengedése a devizahitelekre is vonatkozik, ha valakinek több gyereke születik.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor az évértékelő beszédében hétpontos családvédelmi akciótervet hirdetett, ennek egyik pontja a fiatal házasok gyerekvállalási támogatásának bevezetése. Orbán úgy fogalmazott, hogy minden 40 év alatti nő, aki az első házasságát köti, 10 millió forintos kedvezményes kölcsönt vehet fel, amelynek törlesztését az első két gyerek születése után 3-3 évre felfüggesztik, a második gyereknél a tartozás harmadát is elengedik, egy harmadik gyerek születése esetén pedig az egész tartozást elengedik.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ezt pontosítva az évértékelő után azt mondta, akkor lehet a hitelt felvenni, ha egy 18 és 40 év közötti nő férjhez megy, a lehetőség pedig 2019. július elseje után három évig áll majd fenn.

Novák hétfőn sajtótájékoztatón tovább pontosította a dolgot, most azt mondta,

a férfiak is igénybe vehetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, és nem számít az sem, ha mindkét házastárs elvált, ha addig nem született gyermekük. Ha azonban valamelyiküknek született már gyermeke, akkor legalább az egyik félnek az első házasságában kell élnie.

Tehát ha sem a férjnek, sem a feleségnek nem született korábban gyermeke, akkor felvehetik a 10 millió forintos kamatmentes támogatást akkor is, ha esetleg már elváltak, de Novák példája szerint ha egy 40 év alatti, elvált, gyermekes nő újra férjhez megy egy első házasságát kötő férfihez, akkor ők is igényelhetik a támogatást.

Azt is mondta, hogy a 18-40 év közötti életkori megkötés csak a feleségekre vonatkozik, a férjekre nem, viszont 

a kölcsönt a házaspár minden esetben közösen veszi fel, és törleszti.

Novák azt is mondta, hogy az özvegység nem számít korábbi házasságnak, így akinek meghalt a házastársa, az "első házasnak" számít támogatási szempontból. 

A támogatás további feltétele a legalább hároméves munka-, vagy felsőoktatási jogviszony. 

A legfeljebb 10 millió forint kamatmentes szabad felhasználású hitel júliustól vehető fel, a lehetőséggel 2022 végéig lehet élni. 

Amennyiben a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik egy gyerek, a hitel továbbra is kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig felfüggesztik három évre. A második gyerek születésénél további három évre felfüggesztik a törlesztést és elengedik a tőketartozás 30 százalékát. A harmadik gyerek megszületésénél pedig a hitel további részét is teljes egészében elengedik.

Ha viszont az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni. 

Ha a házasok hibáján kívül nem született gyermek, a járási hivatal kedvezőbb feltételeket állapíthat meg - mondta az államtitkár.

Kibővített csok, hitelelengedés

Novák a sajtótájékoztatóján beszélt a használt lakások vásárlására is fordítható kedvezményes hitelről is, erről azt mondta, júliustól ugyanolyan összegű kedvezményes kamattámogatású hitelt igényelhetnek a gyermekes családok, ha használt lakást vásárolnak, mint ha újat vesznek. 

Példaként említette, hogy ha egy családban két gyermeket nevelnek, vagy vállalnak, akkor 10 millió forint kamattámogatott hitelt tudnak felvenni, bármilyen lakást vesznek, ha pedig ennél több gyermeket nevelnek, illetve vállalnak, akkor 15 millió forintos kamattámogatott hitelhez juthatnak a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) mellé. Elmondása szerint 25 éves futamidővel számolva 48 ezer, illetve 72 ezer forint lesz a havi törlesztőrészlete a családnak. Előtörlesztésre is van lehetőség, és arra is, hogy ne a teljes összeget vegye fel a család.

Azt mondta, a kedvezményes hiteleket a bankfiókokban lehet majd kérni, a csok igénylésekor, július 1-től pedig eltörlik a használt ingatlanok csokos vásárlásánál a jelenlegi 35 millió forintos értékhatárt. 

Novák Katalin kitért az Orbán által bejelentett jelzáloghitel-elengedésre is. Mint mondta, a második gyermek születésekor egymillió forintot engednek el, a harmadiknál négymillió forintot és minden további gyermeknél újabb egy-egy millió forintot. Közölte,

a hitelelengedés nem csak a csok-hitelekre vonatkozik, hanem akár a korábban fennálló devizahitelekre is.

Azt mondta, a csok bővítése, és a csokhoz kapcsolódó új lehetőségek az egyszülős családok számára is hozzáférhetőek lesznek. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Lidl mélyebbre ássa magát az autópiacon, már többféle kocsit is kínálnak

A Lidl mélyebbre ássa magát az autópiacon, már többféle kocsit is kínálnak

Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól

Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól

Eltüntették a radarról a NER magángépét

Eltüntették a radarról a NER magángépét