szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2019. július 1-től bővül a családi otthonteremtési kedvezmény hitelének felhasználási köre.

A maximum 3 százalékos kamatozású csok-hitel használt lakásra is igénybe vehető lesz a két- és háromgyerekesek számára. Ha egy családban két gyereket nevelnek, 10 millió forint kamattámogatott hitelt tudnak felvenni, függetlenül attól, hogy milyen lakást vesznek. Ha két gyereknél több van a családban, akkor 15 millió forint jár a csok mellé. Itt kiszámoltuk, mennyivel marad több végül a családi kasszában, ha a csok mellé felvehető kamatmentes hitelt lakásvásárlásra fordítja a család.

Időközben az is kiderült, hogy ugyanolyan kemény hitelbírálatra lehet számítani, mint az államilag támogatott lakáshiteleknél. A 35 millió forintos értékhatár eltörlése a használt lakásokra felvehető csok esetében főleg a Budapesten élőknek jelent majd könnyebbséget, hiszen itt emelkedtek legintenzívebbek a négyzetméterárak. A csokhoz az egyszülős családok is hozzáférhetnek.

A tegnapi Közlönyben megjelent kormányhatározatból kiderül, hogy új lakás építése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény összegének megállapításakor nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. után igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.

Az új lakásnak közműves villamosenergia-szolgáltatással, egyedi fűtéssel, és minimum kúttal és zárt szennyvíztárolóval kell rendelkeznie, méretét tekintve a legalább 12 négyzetméteres lakószoba és főzőhelyiség (plusz fürdő és WC) lett megállapítva.

A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével épített lakásra az építkezés idejére és a felépülést igazoló hatósági bizonyítvány kiállítását követő 10 évig terjedő időszakra az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

A jelzáloghitel-elengedési programról annyit tudni, hogy nemcsak a csok-hitelekre vonatkozik, hanem akár a korábban fennálló devizahitelekre is. A második gyermeküket szülők esetében 1 millió forintot, a harmadik gyermeküket szülők esetében 4 millió forinthoz engednek el, további gyermekek esetén 1-1 millió forintról mond le az állam.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU berendelt még 300 millió oltóanyagot a koronavírus miatt

Az EU berendelt még 300 millió oltóanyagot a koronavírus miatt

Uniós oltalom alá kerül a szilvásváradi pisztráng

Uniós oltalom alá kerül a szilvásváradi pisztráng

Felgyújtotta magát egy férfi egy rendőrőrs előtt Belaruszban

Felgyújtotta magát egy férfi egy rendőrőrs előtt Belaruszban