szerző:
bankmonitor.hu
Tetszett a cikk?

Jelentősen megnöveli a kedvezményezetti körbe tartozó családok otthonteremtésre fordítható forrásait a vasárnap bejelentett családvédelmi akcióterv. A Bankmonitor kiszámolta, milyen összegben gondolkodhatnak ingatlanvásárláskor azok, akik két vagy három gyermekkel szeretnék kihasználni az új lehetőségeket, illetve mennyit kell végül visszafizetniük.

A bejelentett családvédelmi akcióterv legnagyobb újdonsága a 18-40 év közötti, első házasságukat kötő, legalább 3 év munkaviszonnyal rendelkező nőket megillető kamatmentes hitel lehetősége.

A fiatal házasoknak járó hitel kondíciói:

  • Maximum 10 millió Ft hitelösszeg
  • Bármilyen célra felhasználható (szabad felhasználású)
  • Kamatmentes
  • Maximum 55 ezer forint/hó törlesztő 10 millió forint hitelnél

A fiatal házasoknak járó hitel nincs gyermekvállaláshoz kötve, ám a 2019. július 1. után születendő gyermekek akár le is nullázhatják a tartozást az alábbiak szerint:

  1. gyermek megszületése: 3 évre felfüggesztik a hiteltörlesztést.
  2. gyermek megszületése: újabb 3 évre felfüggesztik a hiteltörlesztést + 30%-kal csökkentik a tőketartozást.
  3. gyermek megszületése: a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

A fiatal házasoknak járó hitellel párhuzamosan kibővítik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) hitelének felhasználási körét is 2019. július 1-től.

Használt ingatlanok vásárlására is felhasználható lesz a csokhitel, mégpedig az új építésű ingatlanokkal megegyező feltételekkel.

  • 2 gyermek vállalása vagy megléte esetén: 10 millió Ft kedvezményes hitel (max. 3% kamat)
  • 3 gyermek vállalása vagy megléte esetén: 15 millió Ft kedvezményes hitel (max. 3% kamat)

Eltörlik a használt lakásokra érvényes 35 millió Ft-os értékhatárt, ami főleg Budapesten jelent nehézséget az 550-750 ezer Ft körüli átlagos négyzetméterárak miatt.

A második gyermek születésekor 1 millió, a harmadik gyermek születése után 4 millió forintot vállal át a kormány a családok jelzáloghiteléből. További gyermekek után 1-1 millió forinttal csökken a tőketartozás.

Mit jelentenek összességében 2 illetve 3 gyermek esetén, ha a 10 millió Ft szabadfelhasználású hitelt lakásvásárlásra fordítja a család?

Az ábránkon látható, hogy egy 2 gyermekes család összességében 21,43 millió forinttal gazdálkodhat (csok támogatás + 10 millió Ft csokhitel + 10 millió Ft szabadfelhasználású hitel), ha minden lehetséges támogatási formát igénybe vesznek. A 2. gyermek megszületését követően a kamatmentes szabadfelhasználású hitel fizetését 3 évre felfüggesztik, illetve jóváírják a tartozás 30%-át, így 20 éves futamidővel számolva végül 19,31 millió Ft-ot kell összességében visszafizetniük. Ez 13,41 millió Ft pénzügyi előnyt jelent ahhoz képest, mintha egy átlagos kamatszintű, fix kamatú lakáshitellel finanszíroznák meg a vásárlást.

 

Három gyermek esetén a pénzügyi előny még jelentősebb, ekkor 25,94 millió Ft-tal kell kevesebbet visszafizetni a piaci hitelhez képest.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb incidens Franciaországban: agyonlőttek egy fegyverest

Újabb incidens Franciaországban: agyonlőttek egy fegyverest

Itt a gázüzemű új VW Golf TGI

Itt a gázüzemű új VW Golf TGI

Bíróságon támadják a Michael Jackson szexuális visszaéléseiről szóló film folytatását

Bíróságon támadják a Michael Jackson szexuális visszaéléseiről szóló film folytatását