szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia elnök állítja: nagyon jó a személyes kapcsolatuk.

Előkerült egy felvétel arról, ahogy Emmanuel Macron megérkezik az Európai Tanács kétnapos csúcsértekezletére, s a tanácsterembe lépve számos politikust szívélyesen üdvözöl.

A francia elnök először Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, majd Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnököt köszöntötte puszival. A sorban ezután Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő következett, akinek határozottan megszorította a vállát. Majd jött Orbán Viktor, akiről cikkünk korábbi változatában azt írtuk, nem üdvözölte Macron, kommentelőink  azonban felhívták a figyelmet: hozzáér az ő vállához is. A magyar kormányfő balján helyet foglaló Jean Michel belga miniszterelnök kezét viszont megint csak hosszasan rázta.

Az Európai Bizottság videócsatornájára kikerült felvételből ezt a jelenetet kivágták.

A Financial Times brüsszeli tudósítójának Twitter-posztjában – amelyet a Népszava szúrt ki – azonban látható:

A csúcstalálkozó zárónapján, pénteken Emmanuel Macron nyilatkozott a Fidesz tagságának felfüggesztéséről hozott európai néppárti döntésről. A francia politikus azt mondta, az nagyon hasonlít az elmúlt években hozott számos döntésre, amelyekben nem az elveket helyezték előtérbe, hanem a "törzsi logika" érvényesült.

Macron elmondta, mivel pártja nem az EPP tagja, nem lehetnek elvárásai, de az EPP döntése nem egyértelmű számára. Véleménye szerint a Fidesz tagságának felfüggesztéséről szóló határozat "nem volt valódi döntés, valójában semmi sem változott".

Az eredmény "bizonyára jó az EPP-nek, és jó hír Orbán Viktornak, de nem biztos, hogy jó az európai projektnek, e projekt szilárdságának és tisztaságának" – tette hozzá.

Azt is megjegyezte: számos olyan dolog van, amelyekről lehet vitatkozni, de vannak olyanok, amelyeknek egyértelműeknek és megkérdőjelezhetetlennek kell lenniük. "Az EPP szavazása kudarc Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és mindazok számára, akiket Orbán Viktor megsértett."

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy nagyon jó a személyes kapcsolata Orbán Viktorral.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Szuperligában a focimeccseket is lerövidíthetik, ha úgy kívánják a nézők

A Szuperligában a focimeccseket is lerövidíthetik, ha úgy kívánják a nézők

Újabb viharos nap következik

Újabb viharos nap következik

Verte, földön rángatta, mosogatószert, kávéport, kólát borított feleségére egy katona

Verte, földön rángatta, mosogatószert, kávéport, kólát borított feleségére egy katona