szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormánytagok szerint már nincs jelentősége a jelenlegi rendszerben a korábban beígért egyéni számláknak.

2010-ben államosította a magánnyugdíj-pénztári vagyont a kormány, Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott akkor arról beszélt, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok addig összegyűjtött vagyona egyéni számlákon lesz nyilvántartva. Ennek ellenére azóta is csak egy olyan nyilvántartás érhető el, amely azt mutatja, hogy 2013 óta mennyi nyugdíjjárulékot fizetett be valaki, a magánnyugdíjpénztári vagyont pedig elköltötték

Mesterházy Attila MSZP-s képviselő ezért rákérdezett az egyéni számlákra, Rétvári Bence Emmi-államtitkár pedig azt válaszolta neki, hogy

a magánnyugdíjpénztári egyéni számlán felhalmozott összeg jóváírása a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető.

Rétvári szerint ettől még nem ér kár senkit, az állam pedig úgy fogja számolni a nyugdíjakat, mintha nem is lettek volna magánnyugdíjpénztárak.

Mesterházy az RTL Klubnak azt mondta, hazugság volt az egyéni számlák ígérete, a kormány ugyanis csak lenyúlta a magánnyugdíjpénztári pénzeket.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csatorna kérdésére azt válaszolta, nincs jelentősége a jelenlegi rendszerben egy virtuális számlának, ha valaki dolgozik és fizeti a járulékokat, akkor fog kapni időskorában nyugdíjat.

A csatorna által megkérdezett szakértő szerint a jelenlegi felosztó-kirovó rendszerben nem is lehet egyéni számlákat ígérni, mert a dolgozók fizetik az idősek nyugdíját, a pénz így gyakorlatilag átfolyik a rendszeren. Hozzátette, ha 2010-ben nem szüntetik meg a magánnyugdíjpénztári rendszert, akkor most az időseknek tudnák nehezen kifizetni a nyugdíjakat.

A magyar nyugdíjrendszert korábban az OECD is hosszasan kiritzálta, erről itt írtunk!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tényleg csak este 11 után támad a vírus? Ön mit gondol a kormány új intézkedéseiről?

Tényleg csak este 11 után támad a vírus? Ön mit gondol a kormány új intézkedéseiről?

120 ezer éves emberi lábnyomokat találtak Szaúd-Arábiában

120 ezer éves emberi lábnyomokat találtak Szaúd-Arábiában

Oroszok is besegítenek a Huawei saját rendszerébe, amellyel lenyomnák az Androidot

Oroszok is besegítenek a Huawei saját rendszerébe, amellyel lenyomnák az Androidot