szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia államfő összekötné a határőrizetet a menekültpolitikával.

Újra kell szervezni az európai menekültpolitikát és az európai határvédelmi rendszert, Schengent, mert nem működik – erről is beszélt csütörtök esti sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron. A francia államfő azonban azt is világossá tette: a két dolog párban jár, így azok az országok, amelyek nem veszik ki a részüket a közös menekültpolitikából, Schengennek sem lehetnek a részei. A francia államfő azt is elismételte, olyan Európára van szükség, „ahol a felelősség a szolidaritással párosul”.

Nem ez az első alkalom, hogy Macron egyértelművé tette: nem szívesen látja a schengeni övezetben a visegrádi országokat, amelyek élvezik ugyan a rendszer előnyeit, de visszautasítják, hogy kivegyék a részüket a menekültek ellátásából. Korábban tavaly ősszel Salzburgban beszélt erről a francia politikus.

A schengeni határőrizeti rendszer a személyek szabad áramlását teszi lehetővé tagjai között (az együttműködésben 22 EU-tag vesz részt). A 2015-ös menekültválság óta azonban több ország hosszabb-rövidebb ideig felfüggesztette ezt a migráció miatt, Ausztria például nemrég jelentette be, hogy még mindig fenntartja a határőrizetet Magyarországgal közös határán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Skoda leleplezte első elektromos divatterepjárója szemrevaló külsejét

A Skoda leleplezte első elektromos divatterepjárója szemrevaló külsejét

Úgy kellene aludnunk, mint a középkorban?

Úgy kellene aludnunk, mint a középkorban?

Éppen egy gleccsert vizsgált a 68 éves klímakutató, amikor szakadékba zuhant

Éppen egy gleccsert vizsgált a 68 éves klímakutató, amikor szakadékba zuhant