szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pesti Srácok értesülését részben megerősítette a rendőrség.

A kormányközeli online lap azt írta, bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette a 4-es metró ügyében a hűtlen kezelés, csalás, sikkasztás, vesztegetés és más bűncselekmények gyanúja miatt indult nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A hvg.hu érdeklődésére a rendőrség sajtóosztálya valamelyest pontosította az értesülést, válaszukban így fogalmaztak:

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárást 2019. április 11-én egy tényállás vonatkozásában felfüggesztette, a többi tényállás vonatkozásában pedig bűncselekmény hiányában megszüntette."

Arra a kérdésünkre, hogy melyek azok a tényállások, amelyekben megszűnt a nyomozás, egyelőre nem válaszoltak.

Alstom-ügy: az évszázad lopásának kiáltották ki, ez lett belőle

Más OLAF-jelentés eddig a közelébe sem került a magyarországi bíróságoknak. Ebben az esetben - mint szerda reggel kiderült - négy embert, köztük két magyart vádoltak meg. Közszereplő nincs a vádlottak között.

A 4-es metró szerződéseinek ügyében 2017 januárjában akkor még Miniszterelnökséget vezető miniszterként Lázár János tett feljelentést, miután az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapította, hogy szabálytalanságok történtek a beruházás során. A projektre 76 milliárd forintot a Közlekedési Operatív Program terhére költöttek el, amelyből 59 milliárd forint volt az Európai Unió hozzájárulása.

A szervezet jelentése szerint a metróval kapcsolatos szerződések 452,5 milliárd forintos összköltségéből 272,8 milliárd forintot tettek ki a korrupcióval és szabálytalansággal érintett kontraktusok. Emiatt az OLAF azt javasolta, hogy az EU kérjen vissza közel 60 milliárd forintot a támogatások kedvezményezettjeitől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fizeti szurkolói koronavírustesztjét a DAC a vasárnapi örökrangadó előtt

Fizeti szurkolói koronavírustesztjét a DAC a vasárnapi örökrangadó előtt

Egyre biztosabb: a képernyő alatt térhet vissza az iPhone-okba a Touch ID

Egyre biztosabb: a képernyő alatt térhet vissza az iPhone-okba a Touch ID

Már méhek nélkül is lehet mézet csinálni

Már méhek nélkül is lehet mézet csinálni