szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eredetileg általában a menekülteket kibocsátó országokat segítette volna a kabinet, aztán ebből az üldözött keresztények támogatása maradt, de befogadásról az ő esetükben sem nagyon van szó.

Áprilisban már írtunk arról, hogy a magyar kormány mintegy 8 milliárd forinttal támogatja az üldözött keresztényeket szerte a világban. Most a 24.hu újabb részleteket tudott meg erről: 24 projekt keretében osztott szét milliárdokat a magyar állam 2017 óta, főleg keresztény egyházakat támogatva afrikai és közel-keleti országokban. Összesen 13 egyházi szervezet kapott pénzt, amelynek nagy része Szíriában, Irakban és Libanonban működik. Ha minden úgy van, ahogy a kormány állítja, akkor kórház- és iskolaépítésre, -működtetésre, lakóépületek helyreállítására, illetve üldözött keresztények ösztöndíjára jutott a milliárdokból.

A 24.hu-val közölték, hogy a program olyan országokban működik, ahonnan sok menekült indul útnak, például Szíriában, Irakban, Libanonban, Jordániában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban vagy Nigériában. A Miniszterelnökség szerint az üldözött keresztény közösségek támogatásával 35 ezer embernek segítettek a szülőföldön maradásban vagy a visszatérésben, az ösztöndíjprogram révén pedig összesen 167 üldözött keresztény diák kezdte meg tanulmányait Magyarországon. Ez a program 2016 és 2019 között összesen 1,381 milliárd forintba került.

Múlt év októberében a HVG-nek is sikerült közérdekű adatigényléssel kikényszerítenie az Emmitől néhány adatot a programmal kapcsolatban. Akkor a most több mint 8 milliárdos összeg még "csak" 6,89 milliárdos volt. A globális humanitárius akciótervként eladott program azonban már akkor kereszténysegítéssé redukálódott, noha az Európába menekülők nagy része muszlim. Ez a Hungary Helps kiadásaiból is látszik, azok száz százalékban egybeesnek azzal, amit az üldözött keresztények megsegítésére fordít a kormány.

A program mögött meghúzódó filozófiát Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis úgy írta le, hogy „a menekültek befogadása és elosztása helyett az Európai Uniónak inkább ott kellene segítenie, ahol a baj van”. Egy interjúban a miniszterelnök azt is mondta, hogy a migránsokat nem az EU-nak kell szétosztania, hanem "rendbe kell tennie azokat a térségeket, ahonnan a migránsok elindulnak. Magyarország már ezt teszi, erőnkön felül költünk erre a programunkra, amit Hungary Helps néven indítottunk."

Valóban erőn felül költöttünk rá, főleg Heltai Péter utazó nagykövet programjaira. 2017 augusztusában ugyanis elkezdte szervezni a programot, aztán fél év után kiderült, hogy mégsem dolgozik a projekten. Utazásai főleg Európába irányultak, a programmal összefüggőnek mondott repülései az Emmi válasza szerint összesen 5.773.643 forintba kerültek, azt viszont nem árulták el pontosan, hogy a munkáért milyen díjazást kapott. Ahogy korábban megírtuk, összesen egyszer járt Libanonban és kétszer Irakban, a többi utazási célja Európában volt.

Aztán kitették Heltai szűrét, az egész projektet átalakították és egy teljes államtitkárságot szerveztek hozzá, ez lett az "Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős" államtitkárság. Ennek vezetésével Azbej Tristan KDNP-s politikust bízták meg és elhelyezték az egészet egy Naphegyi téri villában.

A Naphegy téri villa
©

Az államtitkárság idén áprilisban még egy ügynökséget is létrehozott, „a programok lebonyolítására és ellenőrzésére, az átláthatóság biztosítására és a hatékonyság mérésére”.

A programmal kapcsolatos kérdőjelekről és a működését kísérő álszent kormányzati kommunikációról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!