szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már hivatalosan sem a tavaly nyáron kinevezett Heltai Péter utazó nagykövet, hanem az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár egyengeti a Hungary Helps program sorsát. A menekültbefogadás alternatívájaként kiötlött, globális humanitárius akciótervként eladott program mára úgyis kereszténysegítéssé redukálódott, annak ellenére, hogy az Európába menekülők nagy része továbbra is muszlim.

Újabb bizonyíték van rá, hogy a világnak humanitárius programként eladott Hungary Helps nevű programmal Magyarország kizárólag az üldözött keresztényeket segíti – annak ellenére, hogy a program tavalyi indulásakor még arról szólt a kormányzati kommunikáció, hogy a menekültek, vagyis a hazánkétól kulturálisan és felekezetileg idegen közösségek befogadása helyett azok helyben maradását kell támogatni.

Egy a kormany.hu-n két napja megjelent beszámoló szerint Ferenc pápa a héten általános kihallgatáson fogadta Magyarországon tanuló üldözött keresztény fiatalok csoportját.

Az iraki, libanoni, egyiptomi, pakisztáni, nigériai ösztöndíjas hallgatókat a hír szerint Azbej Tristan a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára kísérte – a 2016 novemberében még csak helyettes államtitkárként kinevezett, egy hónapja államtitkárrá előlépett Azbej Tristant eddig azonban csak az üldözött keresztények megsegítésének felelőseként említette a kormany.hu, a friss hír szerint viszont már Hungary Helpsé is.

©

A Hungary Helps előmozdításáért korábban önálló utazó nagykövet munkálkodott, a 28 éves Heltai Péter fél éve azonban eltűnt, és bár menesztését hivatalosan nem kommunikálták, kormányzati források múlt héten a hvg.hu-nak elismerték: nem dolgozik már a programon.

A Hungary Helpsszel kapcsolatos kiadások részleteit – hogy mely országban, milyen formában és mennyi pénzt költött a kormány humanitárius segítségére több mint négy hónapon keresztül hiába próbáltuk megtudni az Emmitől. A végül közérdekű adatigényléssel kikényszerített válaszukból nemcsak az derült ki, hogy összesen 6,89 milliárd forintot költött a kormány közel-keleti és afrikai humanitárius projektekre, hanem az is, hogy csak üres szólam a kibocsátó, zömükben muzulmán országokba vitt segítség elve. A Hungary Helps kiadásai ugyanis száz százalékban egybeesnek azzal, amit az üldözött keresztények megsegítésére fordít az ország.

A programmal kapcsolatos kérdőjelekről és a működését kísérő álszent kormányzati kommunikációról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat

A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat

Puzsér mögött az LMP

Puzsér mögött az LMP

Marseille-ben is áll a bál

Marseille-ben is áll a bál

A rendőrök feladták a védvonalat, a tüntetők bejutottak a Kossuth térre

A rendőrök feladták a védvonalat, a tüntetők bejutottak a Kossuth térre

Lagzi Lajcsi hosszú, nagyon hosszú gyaloglásba kezd

Lagzi Lajcsi hosszú, nagyon hosszú gyaloglásba kezd

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison