szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Erre az Egyesült Államok magyarországi nagykövete tett utalást.

Mégsem lesz diplomáciai mentessége a Nemzetközi Beruházási Banknak – derült ki abból az interjúból, amelyet az Egyesült Államok magyarországi nagykövete adott az ATV-nek. David B. Cornstein úgy fogalmazott, „biztosította a kormány, hogy bizonyos mentesség, ami a bankot illeti, nem lesz úgy, vannak különböző elvárások e tekintetben és ezek meg fognak valósulni, nem lesz diplomáciai mentességük”.

A Nemzetközi Beruházási Bank teljes mentességet kap a magyar hatóságok ellenőrzései alól, a vendégeik pedig szabadon jöhetnek az országba – írtuk még február végén, amikor törvényjavaslat a Parlament elé került.

  • Az orosz vezetésű Nemzetközi Beruházási Bank teljes mentességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és más hatóságok ellenőrzései alól.
  • A bank minden tulajdona mentesül bármiféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól, a rendőrök pedig csak akkor mehetnek oda be, ha a bank hívja őket.
  • Az NBB-t nem köteleznék számviteli szabályok bevezetésére sem. Ha az ügyleteihez szüksége volna valamely speciális jogosítványra, engedélyre vagy jogszabályi jogállásra, akkor úgy kellene tekinteni, mintha már rendelkezne azzal.
  • Emellett minden magyarországi jövedelme és tulajdona adómentes lesz.
  • A bank dolgozói diplomáciai mentességet kapnak, ahogy a szakértői, tanácsadói és más vendégei is korlátozás nélkül jöhetnek az országba.

A Direkt36 nemrégiben közölt tényfeltáró cikket a bankról, eszerint a pénzintézetnél úgy számolnak, júniusban lesz a fővárosba költözés, már az is eldőlt, hogy 30-40 fős stábbal fognak dolgozni – ez a banki szférában elég kicsinek számít.

A bank vezetésében magyar részről szerepet vállal Boros Imre, az első Orbán-kormány egykori minisztere, NER-es kötődésű tévéműsorok állandó szakértője és szereplője, akiről korábban titkosszolgálati múlttal kapcsolatos vádak és dokumentumok jelentek meg, de Boros az ügynökvádakat mindig is tagadta.

A pénzintézet az eddig ismerteken túl március elején egy újabb magyarországi projekt finanszírozásáról is döntött, de egyelőre nem árulják el, miről van szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan utazik a magyar? Meglepő eredményeket hozott a felmérés

Hogyan utazik a magyar? Meglepő eredményeket hozott a felmérés

Negyvenhárom koronavírusos beteg halt meg kedden

Negyvenhárom koronavírusos beteg halt meg kedden

Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt