szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vidnyánszky Attila régóta lobbizott, hogy töröljék el a kulturális tao-t, most a Válasz Online szerint az általa vezetett Nemzeti Színház ötször annyi pénzhez juthat, mint amennyire eddig jogosult lett volna.

Ötször annyi pénzt kap a Nemzeti Színház, mint amennyire tao-forrásokból jogosult lett volna – állítja a Válasz Online. A lap szerint a színház a 2018-as jegyárbevétele alapján 76 millió forint tao-támogatást kaphatott volna, de időközben eltörölték a kulturális tao-t, a kormány pedig kompenzációt ígért az intézményeknek. A Válasz Online úgy értesült, hogy a Nemzeti 400 millió forintot kaphat.

A régi tao-rendszer egyik legnagyobb ellensége épp Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója volt. Régóta lobbizott, hogy töröljék el a kulturális tao rendszerét, tavaly úgy fogalmazott: "a tao a magyar színházi élet rákos daganata".

A cikkben azt állítják: az Opera és az Operett 1,2-1,2 milliárd forintot kap, de ez csupán azt jelenti, hogy nagyjából annyi kompenzáció jár nekik, amennyi tényleg kiesett a kulturális tao eltörlésével. A Müpa 800 millió forintja kicsit több, mint amennyi tao-t szerzett, a cirkuszos MACIVA esetében a 800 millió majdnem duplázást jelent, a Pesti Magyar Színház 800 milliója pedig közel négyszeres növekedést.

Más nem volt ennyire szerencsés: az Átrium azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy az eddigi 218 millió forint tao-támogatás helyett 50 milliót ítéltek meg a részükre. Így aztán legalább százmillió forint adománynak kellene összegyűlnie, hogy erre az évre biztosítva legyen az intézmény működése.

Megkérdeztük a Nemzeti Színházat is, igaz-e a hír, amint választ kapunk, frissítjük a cikkünket.

Frissítés: péntek reggel megérkezett a színház válasza, de csupán annyit írtak, "a Nemzeti Színház és más színházak tao pótlasa kérdésében az EMMI az illetékes, hiszen a minisztérium a döntéshozó".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Nagy bajban az Átrium: 168 millió forintot "vett el" tőle az állam

Ha nem érkezik gyors segítség az Átrium számára, akkor a nyár végén búcsúztatni kell a színházat. Az intézmény 218 millió forintos támogatást remélt, ehelyett az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindössze 50 millió forintot ítélt meg neki, azt is három részletben.

Videó: Ijesztő, ahogyan autó alá csúszik a motoros, de viszonylag olcsón megúszta

Videó: Ijesztő, ahogyan autó alá csúszik a motoros, de viszonylag olcsón megúszta

A bécsi parlament mellett kivirágzik a villamosmegálló

A bécsi parlament mellett kivirágzik a villamosmegálló

A Bükkben kószáló farkaskölyköt vettek videóra

A Bükkben kószáló farkaskölyköt vettek videóra