szerző:
Lengyel Miklós

Lesz-e pekingi válaszcsapás Trump brutális kereskedelmi offenzívájára? A kínaiak egyelőre csak óvatosan viszonozták a büntetővámokat, amelyekkel az amerikaiak komoly csapást akarnak mérni a világ második legnagyobb hatalmára. De megvannak a maguk adui, melyekre a China Daily című lapban hívja fel a figyelmet a Zsenmin egyetem professzora.

„ Az 1,4 milliárdos kínai népnek, melynek 5000 éves kultúrája van, lesz ereje túlélni a kereskedelmi háborút” – írja hazafias vezércikkében a Zsenmin Zsipao című központi sajtóorgánum. A Reform Bizottság, amely a gazdasági kérdésekkel foglalkozó minisztériumok munkáját koordinálja Kínában, a szóvivője útján jelezte: megteszi a szükséges lépéseket. A televíziók elkezdtek hazafias propagandafilmeket sugározni, méghozzá a koreai háborúról, amikor egymásra tüzeltek a kínaiak és az amerikaiak. MacArthur tábornok még az atomfegyvert is be akarta vetni Kína ellen. Mao elnök elsőszülött fia is Koreában áldozta életét. De ez csak a propaganda, a valóságban vita folyik Pekingben arról, hogy miképp kezeljék a kereskedelmi háborút.

Hszi Csin-ping elnök mindenképp meg akar állapodni 

Legalábbis így értesült a japán Nikkei üzleti hítügynökség szakértője, aki szerint az elit többsége visszafogja a látszólag teljhatalmú elnököt. Hszi Csin-ping és fő gazdasági embere, Liu Ho miniszterelnök-helyettes kész lett volna elfogadni a szellemi javak jogvédelmével kapcsolatos amerikai követelést, de ez sértette volna nagyon sok kínai cég érdekeit, amely abból élt, hogy ingyen lekoppintotta a külföldi szabadalmakat. A sajtó elkezdte emlegetni az egyenlőtlen szerződéseket, melyeket Kína császárai Angliával, illetve Japánnal kötöttek. Ezzel arra figyelmeztették Hszi Csin-ping elnököt, hogy nem veszítheti el az arcát, nem köthet egyenlőtlen szerződést az USA-val. Egyáltalán nem biztos, hogy a Nikkei szerzőjének igaza van, de a bizonytalanság érzékelhető a pekingi vezetésben, amely korábban arra készítette fel a közvéleményt, hogy küszöbön áll a megállapodás Amerikával. Hszi Csin-ping elnök újra Amerikába utazik, és helyreáll a kapcsolat a világ két legnagyobb hatalma között.

Mire irányulhat a válaszcsapás?


Három aduja van Kínának az Egyesült Államokkal szemben, ha komolyan elmérgesedik a kapcsolat – írja a China Daily-ben egy közgazdász professzor, aki a Zsenmin egyetemen oktat Pekingben. Csin Can-rong professzor szerint saját fegyverükkel kell legyőzni az amerikaiakat. A Huawei erre már példát mutatott, amikor bespájzolt szuperchipekből, amelyeket eddig az USA-ban vásárolt. A Reuters hírügynökség idézi a Hisilicon nevű cég főnökét, aki a Huawei vásárlásait intézte az USA-ban. Eszerint bevásároltak előre a félvezetőkből és chipekből, de ezeket azután fejlesztették is. Trump elnök a napokban éppen a Huawei-nek csapott oda.

A kínai professzor a China Daily-ben elismeri, hogy az USA ezen a téren világelső: a szuperchipek 90%-át ott állítják elő. Csakhogy Kína a fő vásárló. A Qualcomm, amely ezeknek a chipeknek a fő szállítója, tavaly profitjának a 70%-át Kínában realizálta. Vagyis róka fogta csuka helyzet alakult ki a két óriás között. Kína is megérzi, ha nem tud szuperchipeket vásárolni, de az amerikai cégek is pácban lesznek, ha nem tudnak eladni a legnagyobb piacukon. Ráadásul – jegyzi meg a kínai professzor – ezek a technológiai cégek messze túlértékeltek a tőzsdén. Vagyis lejtmenet kezdődhet a számukra, melybe azután beleremeghet a New York-i tőzsde is. Az USA vállalatai összesen 380 milliárd dolláros profitot értek el a Mennyei Birodalomban, míg a kínaiak csak 20 milliárdot Amerikában. Ki veszíthet többet?  Ez még csak az egyik adu.

A másik az, hogy miből csinálják a chipeket? Azok a ritkaföldfémek kellenek hozzájuk, melyek terén Kína szinte monopolhelyzetet élvez. A pekingi professzor szerint a világtermelés 95%-a Kínára jut. Ez valószínűleg túlzás, de mindenképp kemény érv Trump brutális kampányával szemben. Az amerikaiak kifejleszthetik a maguk nyersanyag-termelését, de ez időbe kerül. Ez alatt az idő alatt pedig a kínaiak kifejleszthetik a maguk szuperchipjeit. A Huawei az ötödik generációs mobiltechnológiával megmutatta, hogy mire képes ezen a téren. Jogos büszkeséggel mondta a cég alapító atyja: "a világ nem lehet meg a mi chipünk nélkül". 

Végül a harmadik adu az amerikai adósság. Kína hatalmas mennyiségű amerikai kötvényen üldögél. Ennek csökkentése kétélű fegyver, de megsebezheti Trumpot is, akinek jövőre választási kampányban kell eredményeket felmutatnia. Az első három év mellette szól, de a kereskedelmi háború Kínával kínos következményekkel járhat a hazai fronton. A legnagyobb amerikai áruházlánc máris figyelmeztette vásárlóit: Trump tarifái áremelkedéshez vezetnek. Itt nem segítenek a hazafias frázisok. Az amerikaiak többsége a pénztárcája alapján szavaz. Ezért bíznak Pekingben abban, hogy kompromisszumra lehet jutni Trumppal annak ellenére, hogy jelenleg minden ez ellen szól. Mindkét elnöknek mérlegelnie kell a gazdasági, a politikai és a lélektani érveket. Egyikük sem mutatkozhat gyengének, de mind a kettőnek eredményt kell felmutatnia.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Trump szükségállapotot rendelt el, hogy betilthassa a Huawei-t

Donald Trump amerikai elnök szükségállapotot rendelt el annak érdekében, hogy megvédje az amerikai számítógépes hálózatokat a külföldi ellenségektől. Bár az elnöki határozatban nem neveznek meg egyes cégeket, a döntés egyértelműen a kínai Huawei-re vonatkozik.

Nem tudja használni a jobb karját Laár András

Nem tudja használni a jobb karját Laár András

Leláncolva engedték a folyóba, azóta is keresik a szabadulóművészt

Leláncolva engedték a folyóba, azóta is keresik a szabadulóművészt

A Ludogorecet kapta a Ferencváros a BL-selejtezőben

A Ludogorecet kapta a Ferencváros a BL-selejtezőben

Belehalt a mutatványba a leláncolva folyóba merülő indiai szabadulóművész

Belehalt a mutatványba a leláncolva folyóba merülő indiai szabadulóművész

Önnél is megvan? Átlépte az 5 milliárd letöltést a legnépszerűbb e-mail-alkalmazás

Önnél is megvan? Átlépte az 5 milliárd letöltést a legnépszerűbb e-mail-alkalmazás

Itt a Facebook saját pénze, a Libra

Itt a Facebook saját pénze, a Libra