szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Épp 12 nappal azelőtt nyitott új számlát az MNB-alapítványok Kecskeméten egyetemi kampuszt építő cége, hogy az MNB korlátozásokat vezetett be korábbi számlavezetőjénél, az NHB-nál. Pár nappal később a cégnek dolgozó, Matolcsy György jegybankelnök rokonságába tartozó Szemerey Szabolcs is követte példáját.

2018. december 6-án új bankszámlát nyitott a Gránit Banknál a jegybank Pallas Athéné-alapítványainak cége, a Kecskeméti Duális Oktatás (Kedo) Zrt. – szúrta ki a kecsup.hu kecskeméti hírportál. A cég korábban Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás NHB bankjánál és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB-nál vezette számlái. A dátum azért gyanús, mert jórészt ugyanezen a napon legalább 17, jórészt Matolcsy Ádámhoz (Matolcsy György fiához) köthető cég lépett le az NHB Banktól – írta meg a HVG. A pénzügyi vállalatok felügyeletét ellátó jegybank nem sokkal később, december 18-án állapította meg, hogy az NHB likviditási válságba került, ezért korlátozó intézkedéseket vezetett be, majd március közepén visszavonta a tevékenységi engedélyét, és elrendelte a végelszámolását. Vagyis legalább 18, a Matolcsy-Szemery családhoz köthető cég szűk két héttel azelőtt nyitott új számlát, hogy a jegybank korlátozásokat vezetett be az NHB-val szemben. Ráadásul szinte kivétel nélkül ugyanazon a napon, és ugyanannál a pénzintézetnél.

Az NHB 2018 novemberében és decemberében összesen 12,5 milliárd forint betétet fizetett ki az ügyfeleinek, ami „jelentősen megterhelte” a likviditását – erősítette meg az NHB utolsó beszámolójában, amit korábban csak sejteni lehetett: rövid idő alatt valakik olyan sok pénzt vettek ki belőle, hogy nem maradt elég, könnyen pénzzé tehető eszköz a betétek fedezetére. Nem tudni, pontosan kik vettek ki ennyit a bankból. A 17, jórészt Matolcsy Ádámhoz köthető cégnek beszámolóik alapján összesen maximum bő 2 milliárd forint betétje lehetett. A Kedónak viszont az év végén önmagában 3,1 milliárd forint pénzeszköze volt – azt megint csak nem tudni, ennek mekkora része volt az NHB-ban, illetve hogy vett-e ki egyáltalán pénzt a bankból december elején (a cégnek az MKB-nál is van élő számlája).

Az NHB-t likviditási válságba taszítók gyanúsítotti listáján ott vannak még a Pallas Athéné alapítványok cégei és befektetési alapjai, amelyeknek szeptember végén 10 milliárdnyi bankbetétjük volt, nem tudni, hol. Maguk az alapítványok már 2018 elején leépítették 4 milliárdos betétjeiket az NHB-tól. Meg kell említeni a kormányközeli Origót kiadó New Wave Media Group-ot, aminek 4 milliárdos árbevétele volt 2018-ban, volt NHB-s számlája (is), és Matolcsy Ádám novemberben ajándékozta oda a KESMA nevű médiaalapítványnak.

A Kedo Zrt. építi Kecskeméten az alapítványok Neumann Jánosról elkeresztelt egyetemének kampuszát 13,1 milliárd forintból, több jel utal rá, hogy vezető szerepet tölt be a projektben Szemerey Tamás unokatestvére (Matolcsy György másod-unokatestvére), Szemerey Szabolcs. Akinek egyik érdekeltsége, az Organic One nevű mezőgazdasági kft benne van a fent említett, gyanús 17-ben, ugyanis szintén jóval az NHB-val szembeni jegybanki korlátozások előtt nyitott új számlát. Igaz, csak december 12-én, és nem a Gránitnál, hanem az OTP-nél.

Kecskemét polgármestere Szemerey Szabolcs felesége, Szemereyné Pataki Klaudia.

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése

A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése

Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában

Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában