szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A külső kerületek jól megközelíthető részei is kezdenek felzárkózni a belső kerületek áraihoz, áll a Balla Ingatlan elemzésében. Egyre terjed az ingatlankezelés.

Továbbra is a legalsó, 80-150 ezer forintos szegmense a legkeresettebb a fővárosi bérlakáspiacnak, áll a Balla Ingatlan sajtóközleményében, ezért a belső kerületekben egy egy-, másfél szobás kislakást lehet kivenni. Az áremelkedés csökkent, de még mindig tart. A kiadásnál a legfontosabb szempont a hely, a közlekedés, így a külső kerületek könnyen megközelíthető részei is felzárkóztak a drágább belső kerületi lakásokhoz.

A bérlők csoportjai között nehéz kiemelni egy dominánsat – felsőoktatásba bekerült vidéki diákok (most indul a roham), volt devizahitelesek, csokra várók, Budapesten munkát vállalók, válás miatt bérlakásba költözni kényszerülők egyaránt vannak közöttük, és mind meghatározóak.

A tulajdonosok között egyre elterjedtebb lesz az ingatlankezelés, ahogy egyre több a vidéki vagy külföldi tulajdonos. Az elemzés szerint szinte mindenkinek megéri az ingatlankezelési szolgáltatás, annál is inkább, mivel a megemelkedett bérleti díjak miatt bőven belefér ma már a költségvetésbe. A tevékenységbe beletartozik többek között az, hogy az ingatlankezelő előkészíti az optimális szerződést, szerződik a bérlőkkel, tartja velük a kapcsolatot, beszedi a bérleti díjat és a rezsiköltségeket, fizet a közüzemi szolgáltatóknak, követi az egyenlegeket, elvégezteti a javítási munkákat, majd a bérleti szerződés végén visszaveszi a lakást, és hiánytalanul átadja azt a tulajdonosának. Így a lakáskiadás teljesen passzív bevételforrássá válhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!