szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Részt kíván venni a jegybank kötvényvásárlási programjában a T-Systems felvásárlására készülő, Mészáros Lőrinc üzleti köréhez tartozó 4iG. A cég közgyűlése szeptember 5-én dönt 30 milliárd forintnyi vállalati kötvény kibocsátásáról, ebből 20 milliárdot vehet meg az MNB.

A 4iG Nyrt. részt kíván venni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2019. július 1-jén elindított Növekedési Kötvényprogramban (NKP) – jelentette be a cég a tőzsde honlapján augusztus 8-án. „A társaságnak az NKP-ban való részvételéhez szükséges előkészületek folyamatban vannak, a részletekről a vonatkozó jogszabályok által előírtaknak megfelelően tájékoztatást teszünk közzé a későbbiekben” – ígérik.

Július elején jelentették be, hogy a 4iG megveszi a nála sokkal nagyobb T-Systemset (vagy legalábbis egy részét) a Magyar Telekomtól. Szakértők az üzlet értékét 40-60 milliárd forintra saccolják, de mindeddig nem volt világos, miből fogja a 4iG fedezni ezt az összeget. Megoldás gyanánt felmerült, hogy a cég vállalati kötvényeket bocsáthat ki, és az ebből befolyó összeget fordíthatja a vásárlásra. A Magyar Nemzeti Bank még tavasszal jelentette be, hogy kötvényvásárlási programot indít, aminek keretében összesen 300 milliárd forint értékben vásárol vállalati kötvényeket. Az MNB maximum 20 milliárd forintot jegyezhet le egy-egy vállalat kötvényeiből, egy kötvénysorozatnak pedig legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja.

A 4iG augusztus 7-én hirdetett rendkívüli közgyűlést szeptember 5-re, aminek három napirendi pontja lesz:

  • A cég alaptőkéjének 3 milliárd forinttal történő megemelése,
  • Vállalati kötvények kibocsátása 30 milliárd forint értékben,
  • Felhatalmazás saját részvények vásárlására legfeljebb az alaptőke értékének 25 százalékáig.

Vagyis ha a 4iG közgyűlése jóvá hagyja a kötvénykibocsátást, a 30 milliárdból 20 milliárdot megvehet az MNB, és vélhetően a maradékra is akad majd vevő. Például bankok, köztük esetleg a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB – ez aggályos is lehetne, ha a 4iG még mindig Mészáros érdekeltsége lenne, de hát már nem az.

A 3 milliárdos alaptőke-emelés pedig minden bizonnyal részvénykibocsátást fog jelenteni, vagyis forrásbevonást.

Egyelőre nem tudni, a 4iG pontosan milyen konstrukcióban veszi meg a T-Systemset a Magyar Telekomtól, de az ügyletben részvényátruházás vagy részvénycsere is szerepet játszhat – ezért lehet jelentősége, ha felvásárolhatja a saját részvényeit az alaptőke 25 százalékáig.

A Microsoft lapátra tette a T-Systems Magyarországot

Felülvizsgálta a T-Systems-szel kötött szerződését a Microsoft, és úgy döntöttek, hogy nem folytatják tovább az együttműködést a 4iG által felvásárolt telekommunikációs céggel - tudtuk meg. A Microsoft kérdésünkre megerősítette a szerződés felbontását. A T-Systems szerint indoklás nélkül történt a szakítás, holott eddig eredményes volt a partnerségük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak minden ötödik koronavírussal fertőzött marad tünetmentes

Csak minden ötödik koronavírussal fertőzött marad tünetmentes

Országos „minizárlat” jöhet a briteknél

Országos „minizárlat” jöhet a briteknél

Karanténba kerülnek az ügyészségeken az iratok

Karanténba kerülnek az ügyészségeken az iratok