szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ötödik teherjáratát indítja a kelet-kínai Csinan város Európa felé, ezúttal Budapestet célozták meg.

Új tehervonat-járat köti össze Csinant, a Kína keleti részén elhelyezkedő Santung provinciájának fővárosát Budapesttel – adta hírül a kínai állami China.org.cn hírportál. Ez az ötödik teherjárat Csinan és Európa illetve Közép-Ázsia között, így már 12 országot tudnak elérni – közölte a csinani logisztikai hivatal. (Csak járatról van szó, a vonatok közlekedtetéséhez nem kell új pályát építeni vagy meglévőt felújítani.)

A csinani tehervonatok összesen 81 utat tettek meg Európába és Közép-Ázsiába 2019 első felében, ez közel hatszoros növekedés 2018-hoz képest a hivatal szerint. A vonatok 65 ezer tonna árut szállítottak 155 millió dollár értékben. Csinan a járatok sűrítését tervezi, illetve Németországba és Lengyelországba is járatokat akarnak indítani.

Eközben Magyarországon megkötötte a szerződést a Budapest–Belgrád-vasút magyarországi, Kelebiáig tartó szakaszának teljes körű tervezésére és kivitelezésére a kivitelezésért felelős Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. A vonal elvileg a kínai üzemeltetésű Pireusz kikötőjét kapcsolná össze Budapesttel. A nyertes konzorciumban a kínai vasúttársaságot képviselő China Tiejiuju Engineering & Construction Kft. és China Railway Electrification Engineering Group (Magyarország) Kft., valamint az RM International Zrt. vesz részt fele-fele arányban. Utóbbi társaság az R-Kord Kft., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. közös leányvállalata, tulajdonosa 51 százalékban az Opus, amely 295 milliárd forint bevételt vár a beruházástól. A kivitelezési szerződés csak akkor lép hatályba, ha a kínai Eximbank jóvá hagyja a projekthez szükséges hitelt. A Pénzügyminisztérium június elején nyújtotta be a hitelkérelmet.

Emellett a kormány parányi kikötői terminált és logisztikai központot épít Triesztben, állítólag az exportáló magyar vállalatoknak – bár a logisztikai szakma szerint a beruházás teljesen értelmetlen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Bárki volt kormányon, mindig veszélyben volt a Hajógyári-sziget”

„Bárki volt kormányon, mindig veszélyben volt a Hajógyári-sziget”

Látványos újdonságokkal bővült a Microsoft Teams

Látványos újdonságokkal bővült a Microsoft Teams

Ön már frissítette az iPhone-ját? A többiek nagy elánnal telepítenek

Ön már frissítette az iPhone-ját? A többiek nagy elánnal telepítenek