szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei időjárás Európa-szerte hatással volt a termésre.

Tartósnak ígérkezik a zöldségfélék magas ára a termelők és a kereskedők véleménye szerint – írja összeállításában a Népszava.

Bár egy agrárszakértő korábban a magasabb minőségű termékek iránti kereslet felfutásával indokolta az áremelkedést, a lap azt írja, az árrobbanás oka az, hogy míg a múlt évben kimagasló volt a termés, és ez lenyomta a felvásárlási árakat, addig

idén sokkal kevesebb gyümölcsöt szüreteltek a gazdák.

A zöldség-gyümölcs árakat alaposan feltornázta az idei szélsőségesen szeszélyes időjárás, hol az özönvízszerű esőzés, hol a kánikulai meleg, így például a 20 éve nem tapasztalt szokatlanul hosszúra nyúlt tavaszi aszály is kárt okozott a termésben. Emellett a munkaerőhiány az agráriumot is sújtja, és a napszám is folyamatosan emelkedik, a hőségben nehéz a szabadföldi zöldségesekbe kézi szedésre akár 1 000-1 400 forintos órabérért is embert találni, míg a gépesítés csak korlátozottan és elsősorban az ipari felhasználásra szánt termékek esetében alkalmazható a zöldség-gyümölcs ágazatban.

Ledó Ferenc, a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaköri Szervezet és Terméktanács elnöke nem kívánt jóslásokba bocsátkozni, de az eddigi tapasztalok szerint a nyári szezon után az őszi iskolakezdés élénkíti a friss piaci termékek, paprika, paradicsom, uborka iránti keresletet, s ez feljebb hozhatja az árakat is.

Az alma esetében a tavalyi kiemelkedően jó termés helyett annak alig a felét szedhetik le a fákról, így a tavalyi kilónként 50-60 forintos felvásárlási ár háromszorosa sem kizárt, és a lengyel import sem fogja lenyomni az árakat, mert a tavaszi fagyok Európa legnagyobb almatermelő országában a termés közel felét elvitték.

A friss termékeknél szeptembertől kezdődhet az árak lassú emelkedése, a betárolt zöldségféléknél, mint a hagyma, a gyökérfélék, a burgonya, majd november-decemberben derül ki, hogy nagyjából a tavalyi árakon kínálják-e, vagy többet kell majd fizetni értük, de valószínűleg ezeknél is magasabb árak várhatók a tavalyinál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték

Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték

Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa

Kézilabda-vb: kiszállt a versenyből a magyarok csoportriválisa

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója