szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több tényező is abba az irányba mutat, hogy lelassul a lakásárak növekedése.

A budapesti használt lakások piacán a nyár eleje óta visszaesett a kereslet, részben azért, mert a befektetési célú vásárlók aktivitása jelentősen csökkent a szuperállampapír bevezetésének köszönhetően – írja elemzésében az Ingatlan.com.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértőjének elmondása szerint a nyár óta csökkenő budapesti kereslet miatt ugyanis egyre tovább tart az ingatlanok értékesítése, és ez növekvő kínálattal párosul.

A két hatás pedig összességében lelassíthatja a fővárosi árnövekedést.

Az elemzés szerint az utóbbi hónapokban megtorpanni látszanak az elmúlt években folyamatosan emelkedő négyzetméterárak:

©

A portál elemzése szerint főleg az olcsóbb lakások iránti kereslet csökkent, június óta a 20 és 30 millió forint közötti áron kínált lakások iránti kereslet majdnem 50 százalékkal, a 30-40 millió forintos lakásoknál 17 százalékkal, a 40-50 millió forintos lakások esetében pedig 10 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 20-30 milliós ársávban található ingatlanok esetében a kínálat is visszaesett mintegy 25 százalékkal.

Az 50-70 millió forintos sávban viszont már minimális a csökkenés, gyakorlatilag stagnálás látható, és megnőtt a kereslet a 70-80 millió forintos táborba tartozó lakásokra 6 százalékkal, a 80-90 milliósokra pedig 16 százalékkal. Ugyanakkor bár éves szinten nőtt a kereslet a drágább lakások iránt, az érdeklődők száma alacsonyabb, mint az olcsóbb lakások esetében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a szerző, akinek Forrest Gumpot köszönhetjük

Meghalt a szerző, akinek Forrest Gumpot köszönhetjük

Intenzív terápiás orvos: Van lélegeztetőgép, de kevés a szakszemélyzet

Intenzív terápiás orvos: Van lélegeztetőgép, de kevés a szakszemélyzet

Kolosi Tamás a Fülkében: Orbán most veri el a port az értelmiségen a 2002-es és a 2006-os választási vereségéért

Kolosi Tamás a Fülkében: Orbán most veri el a port az értelmiségen a 2002-es és a 2006-os választási vereségéért