szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vajon az zavarja, hogy szír menekültek szedik hozzá a mogyorót?

"Eszem kenyeret szalámival és szardíniával, és mindjárt nem fogok fázni" – mondta egy csütörtök este Ravennában szervezett szabadtéri gyűlésen egy szál pulóverben felszólaló Matteo Salvini. Amikor közönsége hozzátette: kenhet még a kenyérre Nutellát is, a szélsőjobboldali politikus arról számolt be, hogy azt már nem fogyaszt. Rájött ugyanis, hogy a mogyorós csokikrém készítéséhez Törökországból szállítja a mogyorót a Ferrero.

Én jobban szeretem azokat a cégeket, amelyek olasz alapanyagokat használnak, szívesebben eszem olasz élelmiszereket, szívesebben segítem az olasz gazdálkodókat – szólt a verdikt.

A váltás sokkoló lehet Salvini hívei számára, a politikus ugyanis korábban szívesen osztotta meg a Nutella iránti szenvedélyét. Tavaly karácsonykor a Facebookra posztolt egy fotót azzal a szöveggel, hogy „karácsony másnapja számomra kenyérrel és Nutellával kezdődik, és nektek?”

Bár azt régóta tudni, hogy a Nutella alapanyaga török törökmogyoró – néhány évvel ezelőtt például az ára akkor nőtt meg drasztikusan, amikor Törökországban nagyon kevés termett az olajos magból –, Salvini számára a megvilágosodást a BBC riportja hozhatta el. A tudósítás arról szól, hogy a mogyorót éhbérért sokszor gyerekek szedik össze a törökországi farmokon.

A problémát súlyosbítja – írta a BBC, és nem sokkal később a hvg360 is –, hogy a Törökországba érkező több millió szíriai menekült gyerekei közül is sokakat arra kényszerítenek a szüleik, hogy dolgozzanak, akár ilyen nehéz fizikai munkát lássanak el. A Ferrero a riportra úgy reagált: ha bizonyítékuk lenne arról, hogy az alapanyag nem etikus körülmények között került hozzájuk, nem használnák fel, ám azt sem állíthatják, hogy nem igazak a BBC állításai.

A kérdés ezek után az, Salvininek mi is a baja?

(Corriere.it)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!