szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fed legújabb kutatása szerint az elnök intézkedései többet ártanak az amerikai gazdaságnak, mint használnak.

Make America Great Again – Trump protekcionista gazdaságpolitikájának részeként a hazai termelést és a gyártás visszaszervezését erősítené, amelynek része, hogy védővámokat vet ki a külföldi (elsősorban kínai) termékekre.

A jegybank szerepét betöltő Fed legújabb kutatása azonban kimutatta, hogy az elnök 2018-ban hatályba lépő rendelkezései inkább károsítják, mintsem segítik az amerikai gazdaságot: az amerikai gyáripar rosszabb állapotban van, mint az agresszív kereskedelmi háborút megelőzően. Ennek az egyik oka, hogy sok, vámokkal sújtott, importált köztes árura szüksége van a hazai gyártóknak a termékek előállításához. A kutatás arra is rávilágít, hogy – Trump korábbi bejelentéseivel ellentétben – munkahelyek megszűnését is eredményezték az intézkedések.

Korábbi elemzések szerint a vámok összesen 42 milliárd dollárba kerültek az amerikai gazdaságnak, az áremelkedést pedig legfőképpen a háztartások sínylik meg – számolt be erről a Yahoo Finance. A kutatásban részt vevő közgazdászok a kivetett vámok foglalkoztatásra, magára a termelésre és a termelői árakra gyakorolt hatását vizsgálták, s bár a rendelkezések hosszú távú hatása árnyalhatja a képet, összességében az eddigi hatás inkább negatív, mintsem pozitív. A vámokat illető bizonytalanságot már eddig érezték az amerikai cégek, így kérdéses, hogy a Kína és az Amerikai Egyesült Államok közti, január 15-ére tervezett részleges megállapodás után mikor ér véget a háború.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadházy: Szijjártót kétszer is hazavitte a rendőrségi helikopter Dunakeszire

Hadházy: Szijjártót kétszer is hazavitte a rendőrségi helikopter Dunakeszire

Radar360: Az orvosi kamara a kormánnyal, a Fradi Messiékkel meccsel

Radar360: Az orvosi kamara a kormánnyal, a Fradi Messiékkel meccsel

Amerika 48 államában rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma

Amerika 48 államában rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma