szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem látni még, hol érhet véget a forint szabadesése.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nagyon nagy a baj a forinttal. A hétfői óriási zuhanás után – amikor néhány óra alatt 340-ről 345-re mozdult el a forint/euró árfolyam – csak az éjjel nem változott komolyan a mutató.

Kedd délelőtt azonban, amint elkezdődött a kereskedés Európa tőzsdéin, újra zuhanni kezdett a forint:

a napi mélypont eddig 348,13,

és egyelőre nem látni, hogy lehet az esés vége.

A zuhanás fő oka az, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt mindenki a világgazdaság visszaesésétől tart, így a befektetők a leginkább biztonságos devizákba menekítik a pénzüket. A Budapesti Értéktőzsde is jelentős mínusszal zárta az előző napot, az pedig nem látszik, hogy a kormány pontosan milyen intézkedésekkel segítené a gazdaságot. A Magyar Nemzeti Bank reagált gyorsabban, a vállalatok számára törlesztési moratóriumot kért a bankoktól.

Más devizákhoz képest is zuhan a forint: egy dollár hétfőn még 302 forintot ért, most már 310 fölött jár az ára, a svájci frankhoz képest pedig 320-ról 326-ra változott a forint árfolyama.

A piacok kimondottan idegesek, így aztán nagyokat ugrál az árfolyam. Délelőtt 10 órára például visszament a forint/euró szintje 343-ra, tíz perccel később pedig már újra a 346-ot közelítette. De a trend összességében gyengülő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bod Péter Ákos Gazdaság

Bod Péter Ákos a járvány gazdasági hatásairól: Ami előre nem látható, és ami mégis

Sem kereskedelmi, környezeti vagy menekültügyben, és bizony járványügyben sem lehet hatékony önmagában egyetlen nemzet. Ez igaz a legnagyobbakra, ránk különösen – állítja a hvg.hu-nak írt elemzésében a közgazdász egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke. Egyben javaslatokat tesz arra is, mit kellene a kormánynak azonnal lépnie, ha csökkenteni akarja az anyagi veszteséget, amely a lakosságot éri e napokban.

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea

Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában