szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jól halad a két ország az Európai Unió által megkövetelt reformokkal, így elkezdődhetnek a tárgyalások.

Politikai megállapodásra jutott arról az Európai Unió európai ügyekkel foglalkozó tanácsa, hogy meg lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával – közölte Andreja Metelko Zgombic horvát európai ügyekért felelős államtitkár online sajtótájékoztatóján kedden.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Horvátország illetékes államtitkárának tájékoztatása szerint az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó miniszterei nagyon erős politikai üzenetet küldtek nemcsak e két országnak, de a nyugat-balkáni régió minden országának is az uniós tagság érdekében kifejtett erőfeszítések sikere érdekében.

Az államtitkár magyarázata szerint a tárgyalások megkezdése azért vált lehetségessé, mert Albánia és Észak-Macedónia az Európai Unió által megkövetelt reformok során előrehaladást ért el. Különösen igaz ez az alapvető jogokra, a jogállamiságra és a demokráciára, az igazságszolgáltatásra és a szomszédságpolitikai döntésekre.

Hozzátette: a határozat figyelembe veszi a bővítés kapcsán Albániát érintően legszkeptikusabb uniós tagállamok szempontjait is.

Az országot az igazságügyi reform és a korrupció elleni küzdelem terén tett erőfeszítései folytatására, a média szabadságának biztosítására, valamint az illegális migráció elleni szigorúbb fellépésre szólították fel 

– közölte.

A horvát elnökség azt javasolja, hogy az Európai Bizottság haladéktalanul készítse elő a két csatlakozni kívánó országra vonatkozó tárgyalási keretet – fűzte hozzá az államtitkár.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos a sajtótájékoztatón jelentősnek nevezte, hogy még a koronavírus-járvány okozta különösen nehéz helyzet ellenére is fontos stratégiai döntések meghozatalára képes az Európai Unió. Azt is mondta, reméli, hogy a csatlakozási tárgyalások mihamarabb megkezdődhetnek a két országgal.

Később a Twitteren azt írta: "teljes szívemből gratulálok mindkét országnak". A döntés "hangos és világos" üzenetet küld az egész Nyugat-Balkánnak: "jövője az Európai Unióban van".

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyancsak a Twitteren "nagyszerű hírnek" nevezte, hogy a tagállamok zöld jelzést adtak a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Jelezte: reméli, hogy az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfői a héten tervezett rendkívüli online csúcsértekezletén jóváhagyják a döntést. A Nyugat-Balkán jövője az Európai Unióhoz kapcsolódik – tette hozzá.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a Twitteren közzétett üzenetében azt mondta: az Európai Parlament mindig támogatta a Nyugat-Balkán európai jövőjét. Az erős kötelékekre szomszédainkkal nagyobb szükség van most, mint valaha.

Az Európai Tanács októberi csúcsértekezletén francia javaslatra még megakadályozta a csatlakozási tárgyalások elindítását Észak-Macedóniával és Albániával.

Montenegróval, Szerbiával és Törökországgal már zajlanak a csatlakozási tárgyalások. Albánia és Észak-Macedónia tagjelölt ország, Bosznia-Hercegovina és Koszovó potenciális tagjelölt.

Az Európai Bizottság a közelmúltban a bővítési folyamat reformjáról szóló előterjesztést mutatott be azzal a céllal, hogy újból bizalmat teremtsen mindkét fél számára, valamint annak érdekében, hogy felgyorsítsa a csatlakozási folyamatokat és hiteles kilátásokat teremtsen az érintett országok számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Csőbe húzta az Európai Uniót Erdogan a menekültekkel

Több tízezer menekült torlódott fel a török–görög határon: a törökök már átengedték őket, a görögök viszont nem engedik őket tovább, így lényegében a két ország között ragadtak. Gyors megoldás nem várható, az EU a hétre hívta össze a külügyminiszterek tanácsát, az Európai Tanács vezetője kedden látogat a határhoz.