szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kétéves mélypontra esett az infláció. Ennek az egyedüli oka az, hogy az üzemanyagok ára 22 százalékkal zuhant, az élelmiszerek ára meredeken emelkedik és minden más ár is nő tovább.

Nagyot esett áprilisban az infláció, mindössze 2,4 százalékos volt – ennyire alacsony inflációt 2018 áprilisa óta nem mért a Központi Statisztikai Hivatal. Még márciusban is 3,9 százalékon állt a mutató, az év elején pedig jócskán 4 százalék fölött volt. De gyorsan átértékeljük a helyzetet, ha részleteire bontjuk az adatokat:

a járműüzemanyagok ára 22,7 százalékkal csökkent, ahogy az olajárak zuhannak, ez lehúzta az átlagot, minden más viszont nagyot drágult.

Az élelmiszerek ára a megszokottnál sokkal nagyobb mértékben, 8,7 százalékkal nőtt. Ezen belül a sertéshúsé 28,9, a párizsi, kolbászé 22,3, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 15,1, a cukoré 14,1, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,5 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italokat és a dohányárukat egyben számolja a KSH, ennek a csoportnak az ára átlagosan 7,2 százalékkal nőtt. Ezen belül a dohányáruk 11,1 százalékkal drágultak.

A szolgáltatásokért 3,0 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a szerencsejátékok ára 7,8, a lakbér pedig 5,6 százalékkal nőtt.

2020 első négy hónapjában átlagosan 3,9 százalékkal nőttek az árak 2019 január–áprilisához képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobos Emese Gazdaság

Meglennénk, ha minden külföldi élelmiszer eltűnne a polcokról?

Tápérték, élelmiszerbiztonság, ökológiai lábnyom és az élelmiszerveszteség csökkentése: minden érv a helyi termelésű élelmiszerek mellett szólna. Magyarország még szerencsés ebből a szempontból, a Föld nagy részén azonban kivitelezhetetlen, hogy rövidüljön az ellátási lánc az élelmiszeriparban.

Kovács Gábor Gazdaság

Hiába várjuk az "ingyenbenzint", ha az árban az adóztatott adóra jött a különadó

Ha ingyen kerülne a benzin a kutak töltőpisztolyaiba, akkor is 160 forint adót kellene fizetni érte. Ráadásul a kormány most vetett ki különadót az üzemanyag-kiskereskedelemre. A negatív olajár csak anomália volt, de az alacsony árak sokáig meg fognak maradni. Viszont az üzemanyagáraknak van alsó korlátja, és már nincs olyan messze.

Válságos állapotban van a nizzai késelés 21 esztendős elkövetője

Válságos állapotban van a nizzai késelés 21 esztendős elkövetője

A jövő focijának nem barátja a kopasz fejbőr

A jövő focijának nem barátja a kopasz fejbőr

A SZFE-kancellár szerint fogy a hallgatók lelkesedése

A SZFE-kancellár szerint fogy a hallgatók lelkesedése