szerző:
Ballai Vince, Kaufmann Balázs
Tetszett a cikk?

A legnagyobb kutatóintézetek is egy sziráki laboratóriumból rendelnek víruskutatásaikhoz egy különleges anyagot. Az apró fiolákban tárolt, fehér por formájában szállított monoklonális ellenanyagot egykori kísérleti egerek "örökéletűvé" tett sejtjei termelik. Kifejlesztője, Lukács Noémi biológus tudatosan telepítette a leszakadó térségbe elismert biotechnológiai cégét. Videóriportunk egy patinás családi házban kialakított laborból.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A Robert Koch és a Pasteur Intézet vagy épp az Oxfordi Egyetem is egy apró nógrádi falura van utalva, ha munkatársainak egy speciális ellenanyagra van szükségük víruskutatáshoz. A Szent István Egyetem professor emeritája, Lukács Noémi biológus által még az 1980-as évek végén Düsseldorfban kifejlesztett monoklonális ellenanyag segítségével vírusok jelenlétét (vagy hiányát) lehet kimutatni a vizsgált mintákban.

A világszerte egyedülálló ellenanyagot széles körben alkalmazzák. Az anyag az új koronavírussal kapcsolatos vizsgálatokban is szerepet kap, legyen szó akár meglévő hatóanyagok vírus elleni hatásosságának ellenőrzésről vagy a legújabb vakcinafejlesztésről. Az anyag felhasználását több mint hétszáz tudományos munka említi, az egyik legújabban a SARS-CoV-2 vírus ellen felhasználható lehetséges gyógyszerek hatásait vizsgálták.

Lukács Noémi Szirákon nőtt fel, majd külföldön és Budapesten is kutatott és oktatott, de lányával végül mégis a kis nógrádi faluba vitték biotechnológiai cégük, az English & Scientific Consulting Kft. (Scicons) ellenanyagot termelő laboratóriumát, dédszülei patinás házának udvarára. Azt remélik, ezzel is segíteni tudják a leszakadó falucskát az előrejutásban. A hvg.hu itt látogatta meg a kutatót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról