szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ezek nem hivatalos adatok, két MTA-kutató nézte meg, hányan kerestek rá a „munkanélküli segélyre” és hasonló kifejezésekre a Google-ön, és vonta le a következtetéseket.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A nyilvántartott munkanélküliek és a Google keresések kapcsolatát figyelembe véve úgy becsüljük, hogy a regisztrált munkanélküliek száma 2020 áprilisában meghaladhatta a 400 ezer főt, ami nagyjából 120 ezres növekedést jelent a februári állapothoz képest – olvasható abban a kutatásban, amelyet a KRTK KTI két kutatója, Kónya István és Köllő János jegyez. (A hivatalos áprilisi adatokra legalább nyárig várnunk kell.)

A szakértők a „munkanélküli segélyre” vonatkozó Google keresések alapján próbálták megbecsülni a regisztrált munkanélküliség növekedését a járvány időszakában. Mint írták, március végén és április elején számos más, a munkanélküliséggel kapcsolatos keresőszó (állásidő, munkanélküli járadék, álláskeresési, segély, munkanélküli regisztráció) esetében is nagy, legtöbbször a 2008-2010-es válságban mértnél is sokkal nagyobb növekedés figyelhető meg a Google Trends idősoraiban.

Szerintük ugyanakkor még magasabb lehet azoknak a száma, akik elveszítették az állásukat. Hogy miért? Sokan lehetnek például, akik hiába maradnak munka és jövedelem nélkül, de nem regisztráltatják magukat, és nem keresnek aktívan állást,

inkább a munkahelyük újranyitására várnak.

Közülük sokan (zenészek, színészek, sportolók, szakácsok, és a többi) olyan speciális szakismeretekkel rendelkeznek, melyeket a teljesen bezárt ágazatukon kívül sehol sem lehet hasznosítani – írják a kutatók, akik azt is megemlítik, hogy a koronavírus által leginkább érintett ágazatok egy részében magas a szürkén vagy feketén foglalkoztatottak aránya, akik, mivel nem tudják összegyűjteni a munkanélküli járadékhoz szükséges szolgálati időt, nem is jelennek meg a statisztikákban. Ez persze nem magyar, hanem nemzetközi trend.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!